20 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bačić komentirao suzdržani glas zastupnice Reformista oko Beroša: Nisam sklon ulaziti u...

Bačić komentirao suzdržani glas zastupnice Reformista oko Beroša: Nisam sklon ulaziti u rasprave i ucjene za formiranje i održavanje većine

Zastupnik HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je što je zastupnica Reformista, Natalija Martinčević, ostala suzdržana kod glasanja o nepovjerenju ministri zdravstva Viliju Berošu, javlja N1.

“Prije svega, želim reći da je oporba danas doživjela još jedan debakl. Njihova zadaća je bila prikupiti 76 ruku, a prikupili su svega 57 ruku. To je samo dokaz da niti u redovima oporbe ne postoji jedinstven stav i suglasnost o potrebi iskazivanja nepovjerenja ministru Berošu. Da postoji, vjerujem da bi se ozbiljne političke stranke potrudile i dovele u sabornicu sve svoje zastupnike”, rekao je na početku.

“Ovo što je Natalija Martinčević bila suzdržana je refleksija izbora. Mi smo jasno rekli da odnosi na lokalnoj razini neće na bilo koji način imati utjecaj na naš rad, suradnju na nacionalnoj razini. Odluku o suradnji na razini Varaždinske županije odlučuje teritorijalno nadležna lokalna organizacija.

Odluku o tome tko i s kim će u Varaždinskoj županiji koalirati donijet će nadležni županijski odbori i mi u tom smislu sugeriramo da Reformisti sjednu s HDZ-om i ostalim potencijalnim partnerima i da na taj način definiraju kako će izgledati suradnja u županijskoj skupštini”, kaže.

Na pitanje znači li to da neće koalirati s Čehokom, Bačić kaže kako je to pitanje koje trebaju postaviti novoizabranom županu, Stričaku. Rekao je i kako se HDZ drži dogovora koji je postignut s koalicijskim partnerima na početku suradnje.

“Mi se držimo dogovora, a taj je dogovor istaknut na početku suradnje, da odnosi prije i nakon lokalnih izbora i tijekom obnašanja vlasti na nacionalnoj razini neće biti opterećeni našim nesuglasicama, stavovima i koaliranjem ili nekoaliranjem na lokalnoj razini.

To je na početku dogovoreno i ne vidim koji bi bio razlog da se krši taj dogovor. Postoje kriteriji, dogovori i uvjerenje hoćeš li ili nećeš u nekom trenutku biti dio vladajuće većine. Vjerujemo da stabilnost vladajuće većine nije dovedena u pitanje i mislimo da ćemo već na sljedećem glasanju imati 76 ruku”.

Rekao je i kako nema razgovora o formiranje nove vladajuće većine.

“Mi smo u HDZ-u uvjereni da dogovor uspostavljen na početku vrijedi i da rezultati na lokalnim izborima ne mogu utjecati na dogovor, i mi ćemo se toga držati. Mislim da je potrebno poštivati ono što je dogovoreno. Druga stvar je da smo mi na nacionalnoj razini napravili nešto što bi povrijedilo taj dogovor.

Nisam sklon ulaziti u rasprave i ucjene za formiranje i održavanje većine zbog nekakvih odnosa na lokalnoj razini”, zaključuje, prenosi N1.

Čačić o upozorenju na glasovanju oko Beroša i potresu u koaliciji: Mi možemo talasati, već sljedeći tjedan na rebalansu, ali Plenković ima 5-6 žetončića

Najnovije

Još iz rubrike