32.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Proizvodnja domaće hrane trpi, mnogi OPG-ovi nisu izdržali: Mi ovisimo od restorana...

Proizvodnja domaće hrane trpi, mnogi OPG-ovi nisu izdržali: Mi ovisimo od restorana i svadbi…

Krunoslavovo dvorište puno je nesilica.

”Dnevno snesu oko 650 komada jaja”, rekao je Krunoslav Alić, proizvođač jaja.

Ovaj proizvođač iz Privlake pozdravio je povratak svadbi i otvaranje restorana.

”U biti ovisimo o tome jer čim se otvore i restorani kreće prodaja jaja, sve se pokreće što nama puno znači jer živimo od toga”, dodaje Krunoslav.

Babogredski branitelji okupljeni u zadrugu svoje suhomesnate proizvode uglavnom su prodavali na kućnom pragu. Na sajmovima nisu bili više od godinu dana.

”Nadamo se da ćemo ponovno moći krenuti na sajmove, ako se otvore ili bolje rečeno kad se otvore ostvarit ćemo četvrtinu prodaje”, kaže Mato Petričević, proizvođač i upravitelj Zadruge reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Mnogi OPG-ovci nisu preživjeli krizu. Od ožujka prošle godine zatvoreno je 4925 gospodarstava, oduzmemo li broj novootvorenih, u Hrvatskoj je 1790 OPG-ova manje nego prije epidemije. Da potražnja za domaćom hranom ponovno raste, svjedoče iz Vukovarsko-srijemskog Agro-klastera koji okuplja lokalne proizvođače.

”Većinom radimo na području grada Zagreba s restoranima koji su malo veće platežne moći. GMO free jaja iz slobodnog uzgoja, sirevi razni, razna pića, domaća vina, razni suhomesnati proizvodi”, kaže Zlatko Gugić, Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije.

Zdenko Podolar iz Agro-klastera kaže kako su izgubili hotelijere i ostale turističke objekte, ali kako je zaživjela Internet prodaja i online tržnice.

U Dubrovnik, Split, Lošinj i Pulu poslani su uzorci šparoga, koje u Babinoj Gredi rastu na grijanim poljima.

”Jedini smo postavili sustav grijanja na 9 i pol hektara na kojima bi trebali proizvoditi šparogu prema datumu narudžbe od strane kupca”, rekao je Mato.

Ono što se još nije oporavilo jest tržište živim životinjama, samo na ovom imanju je oko 80 tovljenika koji čekaju svog kupca.

Najveći su kupci na Jadranu. Opstanak domaće proizvodnje ovisit će i o uspjehu turističke sezone, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike