23.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Rasprava o povjerenju ministru, Grbin Berošu: Vi niste u stanju riješiti...

VIDEO Rasprava o povjerenju ministru, Grbin Berošu: Vi niste u stanju riješiti niti jedan problem u zdravstvu; Plenković: Beroš ostaje ministar

Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor ovaj tjedan zasjedanje počinje danas, kada će raspravljati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje, piše N1.

Kao razloge za to, oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

“Razlozi za opoziv svima su jasni – nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr.”, naveo je početkom svibnja SDP-ov Peđa Grbin motive za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio i da Ministarstvo zdravstva “naprosto ne funkcionira”, te da nema reformi.

Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je “ostao na nogama”.

Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Vlada navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Sabor će u srijedu raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, u podne će glasovati, te potom zaključiti ovotjedni rad, piše N1.

Grbin: Zdravstveni sustav ne funkcionira

Na samom početku rasprave o povjerenju ministru zdravstva, SDP-ov Peđa Grbin rekao je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira.

“Posljednjih godina svjedoci smo srozavanja kvalitete zdravstvu. Dugovi u zdravstvenom sustavu se povećavaju, usprkos činjenici što se davanja za zdravstvo povećavaju. Posebni problem su dugovi u veledrogerijama. Zbog toga je došlo do obustave lijekova”, rekao je Grbin. Dodao je i kako ovo nije odgovornost samo trenutnog ministra nego i njegovih prethodnika, a da dio odgovornosti leži i na predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću.

“Sama činjenica da su bolnice ostale bez lijekove bilo bi dovoljno da u sređenoj zemlji ministar sam da ostavku. No, to nažalost nije sve. Sredstva se troše bez namjene”, rekao je Grbin. Ministru Berošu spočitnuo je aferu s dodjelo informatičkog posla cvjećarni te afere s javnim nabavama.

“Gospodine Berošu, vi niste u stanju riješiti niti jedan problem u zdravstvu”, poručio je Grbin.

Grbin je spomenuo u slučaj Dijane Zadravec i Klinike za tumore.

“Iza svega stoji unutarhadezeovski obračun za upravljanje bolnicom. Dvije struje u HDZ-u se svađaju oko toga tko će pruzeti bolnicu, a posljedice trpe pacijenti”, kazao je Grbin, piše N1.

Plenković: Beroš ostaje ministar

Predsjednik Vlade rekao je oporbi: “Mi u cijelosti odbijamo vašu inicijativu. Mi smo u proteklih godinu i tri, četiri mjeseca suočeni s najvećom globalnom krizom u posljednjih sto godina. Ona je utjecala na financije, društveni život.. na doslovno svaki aspekt našeg života. U Hrvatskoj smo imali dvije grupe aktera. Prva grupa je parlamentarna većina i Vlada koja se borila za građane, za financijsku stabilnost… Druga grupa aktera, u koju mogu ubrojiti potpisnike ove inicijative, spada u one koji su se bavili ustavnim osnovama rada Stožera. Prvo ste sporili pravni osnov. Onda su neki, s vama povezani, govorili da je covid karijes, eventualno neka gripa. Krenule su inicijative slika iz bolnica, ima li dovoljno zaštitne opreme u bolnicama… Vidite, ta ogromna razlika između vas i nas se vidi i danas. Hrvatski narod ju je vidio i na lokalnih izborima i zato smo mi dobili podršku i ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine.”

“Govorite o dugovima, a ja ću vam samo reći da je mandat Vlade SDP bio obilježen zaduženjem Hrvatske s nevjerojatnih 74 milijarde kuna. Smij se, Dončiću. To krasi vašu fenomenalnu politiku vođenja javnih financija”, nastavio je premier prozivajući oporbu da ni za cijepljenje građana nisu učinili baš ništa. “Možda ste se vi osobno cijepili”, rekao je.

Predsjednik Vlade rekao je i da se grade bolnice i ulaže u zdravstvo u Istri i Rijeci, da se radi na tome da se napravi nova dječja bolnica, da rastu plaće.

“Ministar Beroš bit će ministar u Vladi i s cijelom ekipom se i dalje boriti”, rekao je Plenković zastupnicima.

“Ovo shvaćam kao pljusku svim zdravstvenim djelatnicima”, poručio je kratko Beroš nakon premijera, prenosi N1.

“Bravo Andrej, najbolji ste”

“Ne znam zašto ste nervozni. Pobijedili ste na izborima. Meni je ova bahatost ok. Ne mogu se složiti da je ovo pamflet, to su činjenice. Činjenica je da zdravstveni sustav u minusu, činjenica je da se namještaju natječaji. Što bi mi trebali? Šutiti ili pljeskati: ‘Bravo Andrej, najbolji ste’?”, upitao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

“Ja vama moram reći da ste malo nervožasti. Drugo, kao glavni prorok, glavni analitičar brojeva u SDP-u koji je govorio o 68 mandata Restart koalicije, kažu da je vaš doček rezultata doživio pad pristunih, ali ne iz epidemioloških razloga. Pa je i skup gdje je bila Mrak Taritaš izgledao kao karmine’, odgovorio je premijer.

U raspravu se uključio i Arsen Baul koji je premijeru rekao da je “HDZ u Splitu od nas naučio kako se dočekuju rezultati”.

“Vi niste ni u prvom krugu otišli daleko, a u drugome slavite antisemita. Bauk, samo ti slavi antisemita, uprti ga i ti na pleća kao i Puljak”, odgovorio je Plenković smijući se. Dobacivanja je prekinuo predsjednik Sabora koji je rekao da, pošto ne može opomenuti premijera, neće ni Bauka.

Najnovije

Još iz rubrike