32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Otvoreno HRT-a, Macan: Jedini pravi pobjednik je Možemo; Marcelić: U Zadru postoji...

Otvoreno HRT-a, Macan: Jedini pravi pobjednik je Možemo; Marcelić: U Zadru postoji zamor monolitnom vlašću HDZ-a

Jesu li novi trend nezavisne liste i kandidati? Što donosi početak smjene generacija u hrvatskoj politici? Koliko će vremena dati građani platformi Možemo! za promjene u metropoli? Kakve trendove u budućnosti mogu očekivati HDZ i SDP? Što se dogodilo u Istri s IDS-om?

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, rekao je u Otvorenom HRT-a da je izbore dobio HDZ.

– Kvantitativno HDZ je pobjednik izbora jer je dobio najveći broj županija ikad. Međutim, jedini pravi pobjednik je Možemo, rekao je.

Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, istaknuo je da je nekoliko stvari obilježilo ove izbore.

– Prvo – promjena. Drugo – dosta je žestoko započet proces promjene generacija jer je evidentno da su dugogodišnji čelnici u lokalnoj upravi dobili crveni karton – Čačić, Bajs, Milinović. Treće – dogodilo se Možemo u Zagrebu. Njihov uspjeh ili neuspjeh u dobroj mjeri determinirat će kako će izgledati politička scena u Hrvatskoj u bliskoj ili daljoj budućnosti jer uspiju li oni i budu u Zagrebu napravljene promjene koje su najavljivali SDP i HDZ će dugoročno imati problema, rekao je.

Nikolina Borčić, komunikacijska stručnjakinja, Sveučilište VERN, rekla je da se u hrvatskoj politici mijenja argumentacija i sadržajnost u raspravi.

– Vidjeli smo na primjeru Možemo. Njihova kampanja bila je dosljedna, posvećena temama koje su teme za lokalne izbore i bila je proaktivna, rekla je dodavši da je na njima veliki teret jer će mediji propitkivati koliko će provesti ono što su nudili.

– Mijenja se diskurs, ali ne mijenja se naš okamenjeni narativ traženja krivca i nikako se nije promijenilo da se konstantno koncept domoljublja stavlja u kontekst protiv nekoga. Nikako da dođe vrijeme da se odnos domoljublja stavi u odnosu na sebe i svoj program, istaknula je.

Jerko Trogrlić, komunikacijski stručnjak, rekao je da je HDZ uspio u mjestima gdje je bio promjena i imao kvalitetnog kandidata i kvalitetnu kampanju.

Sven Marcelić, sociolog osvrnuo se na izbore u Zadru, rekao je da u Zadru postoji zamor monolitnom vlašću HDZ-a, ali da ne postoji dovoljno velika motivacija da dosad najutjecajnija oporba preuzme grad.

– U Zadru se pokazalo da želi promjenu, ali da nije siguran kakvu promjenu želi, a ne želi promjenu toliko prema lijevo i došlo se do varijante da HDZ ima gradonačelnika, a s druge strane imat će Vijeće u kojem će imati kontru prema sebi. Imat ćemo popriličnu dinamiku, rekao je.

Istaknuo je i kako očekuje da će gradsko vijeće postati puno više demokratično jer HDZ više nema većinu, a i kako je rekao, mijenjat će se poslovnici i načini kako će se sudjelovati u raspravi.

– To će biti samo jedan od gradova u kojima ćemo imati jednu relativno nestabilnu situaciju jer nema garancija da će te većine biti stabilna, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike