32.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Od danas se u Hrvatskoj izdaju "covid putovnice", a evo tko može...

Od danas se u Hrvatskoj izdaju “covid putovnice”, a evo tko može do nje i na koji način

U Hrvatskoj se od danas izdaju digitalne zelene potvrde, popularnije zvane covid putovnice, i to preko sustava e-Građani ili pak fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska granica država na nivou EU-a i onih s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, digitalne potvrde moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera.

Svoju digitalnu covid potvrdu putem portala e-Građani mogu tražiti oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva.

Sustavu se pristupa uobičajeno (vjerodajnicama razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 – visoke razine sigurnosti) te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju.

Da biste u sustavu e-Građani došli do covid-putovnice, prvo je potrebno podnijeti zahtjev. To ćete učiniti tako da unesete svoj OIB i adresu e-pošte na koju će stići potvrda.

Zatim se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sustavu e-Građani.

Potvrda koju građani preuzimaju putem tog portala može se spremiti na računalo, odnosno mobitel ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu, a može se i isprintati.

Potvrda sadržava jedinstveni QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike