18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Analiza lokalnih izbora: Medeni mjesec za Možemo! brzo će završiti

VIDEO Analiza lokalnih izbora: Medeni mjesec za Možemo! brzo će završiti

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj i dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Damir Jugo jutros su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog analizirali drugi krug lokalnih izbora, istaknuvši kako je došlo do promjene u nizu sredina te da će biti zanimljivo pratiti tijek te promjene u Zagrebu, gdje su pobjedu odnijeli Tomislav Tomašević i Možemo!

Šalaj je rekao da smo u čitavom nizu gradova i županija vidjeli vrlo zanimljive promjene, dok su neke stvari ostale iste – dominacija HDZ-a na razini županija je ostala slična kao prije četiri godine, čak imaju poneku županiju više, al u velikim, pa i nekim manjim gradovima dogodile su se vrlo bitne promjene.

– U dva najveća grada u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitu, imamo nove političke opcije koje zasad nisu imale priliku upravljati gradovima u Hrvatskoj. Svjedočili smo praktičkom nestanku nekih važnih hrvatskih političkih stranaka, kao što su HSS, kao što je HNS, svjedočili smo, da tako kažemo, eroziji jednog političkog regionalnog hegemona kao što je IDS… Svjedočili smo dodatnom jačanju nezavisnih lista, nezavisnih kandidata na razini gradova i županija, rekao je Šalaj.

“Neke stvari se evidentno mijenjaju u hrvatskoj lokalnoj politici”

Jugo je rekao kako je prevladavala promjena, do koje je došlo u tri od četiri velika grada. Druga značajka koja je obilježila ove izbore po njemu je da je možda više nego ikad pojedinac koji je bio kandidat došao do izražaja.

– Neke stvari se evidentno mijenjaju u hrvatskoj lokalnoj politici, a ovo je vjerojatno početak takvog trenda, rekao je Jugo.

Šalaj je ustvrdio kako se čini da su građani na lokalnoj i regionalnoj razini puno više spremni eksperimentirati nego na nacionalnoj razini – spremni su dati šansu novim kandidatima i političkim opcijama.

– Očito je da je jedan dio građana zasićen dugogodišnjom vladavinom IDS-a, recimo, u Istri ili župana Čačića u Varaždinskoj županiji, dodao je.

Šalaj je rekao kako je promjena u Zagrebu puno više od personalne promjene – riječ je o promjeni modela upravljanja.

– Čuli smo od predstavnika platforme Možemo da oni zapravo žele upravljati na načelima transparentnosti, participativnosti građana i demokratičnosti. To su načela koja su iz perspektive demokratske teorije vrlo vrijedna. Međutim, sad je izazov kako ta načela s razine modela pretočiti u praksu. I to je po mom sudu jedan veliki eksperiment za Hrvatsku, rekao je Šalaj.

Jugo se nadovezao rekavši da će biti zanimljivo pratiti koliko će ova promjena u Zagrebu imati implikaciju na politiku u drugim lokalnim sredinama te koliko će se ona preliti na nacionalnu razinu. Rekordna podrška koju je dobio Tomislav Tomašević jako ih obvezuje, nemaju s kim podijeliti odgovornost, dodao je.

– Morat će biti svjesni da će svojevrsni medeni mjesec s medijima, pretpostavljam, vrlo brzo završiti i da će kritika javnosti i svih ostalih prema njima biti puno žešća nego što bi to bila, vjerojatno, prema nekim drugim kandidatima, rekao je Jugo.

Šalaj je pak rekao kako će imati sasvim dovoljno vremena da počnu ozbiljno raditi te da je veći dio njihovih birača svjestan da treba vremena kako bi se model upravljanja promijenio. Jednostavno i lako sigurno neće biti, dodao je.

Što se pobjede Ivice Puljka u Splitu tiče, Jugo je rekao kako se radi promjeni sličnoj onoj u Zagrebu, s time da Puljak ima potpuno drugačiju situaciju u Vijeću, gdje bi ključnu ulogu mogao igrati Most.

– Puljak će sigurno izgubiti dosta vremena da ispregovara, da razgovara… To je dosta izazovan start mandata koji može postaviti neki trend i može otići u potpuno krivom smjeru, rekao je Jugo.

Šalaju se čini da Puljak neće imati 16 potrebnih mandata te da će vjerojatno Most na neki način dati potporu određenim projektima, bez ulaženja u formalnu koaliciju. Činjenica je, međutim, da je Puljak ostvario veliku pobjedu, dodao je.

Šalaj smatra da će to puno lakše ići u Rijeci te da bi Rijeka trebala na jednostavniji način doći do stabilne gradske većine. Dodao je kako će biti zanimljivo vidjeti kako će se Možemo! pozicionirati u nekoliko gradskih vijeća gdje stabilna većina ovisi o njima – hoće li u Rijeci podržati Marka Filipovića, u Splitu Puljka…

Jugo se osvrnuo na izbore u Osijeku rekavši kako mu je bilo jako zanimljivo pratiti sučeljavanja u drugom krugu.

– Meni je to izgledalo kao da dva dobra prijatelja raspravljaju o gradskim problemima – vrlo prijateljski, vrlo suzdržano, rekao je Jugo.

Šalaj je rekao da je Osijek zanimljiv i zbog unutarstranačkih odnosa u HDZ-u – ovo je pobjeda Ivana Radića, ali i velika pobjeda Ivana Anušića, koji se, dodao je, osjeća toliko osnaženim da je već sinoć uputio kritike stranačkim kolegama u Dalmaciji.

– Meni se čini da se on sve više etablira kao jedna od osoba koje bi u budućnosti mogle pretendirati na poziciju predsjednika HDZ-a, dodao je Šalaj.

– Vjerojatno on koristi ovu priliku i sjajan rezultat koji je ostvario i u županiji i u Gradu Osijeku da se etablira i nametne kao neka vrsta alternative Plenkoviću, nadovezao se Jugo, piše HRT.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je rekao da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik izbora. Šalaj je rekao da su osvojili 13 županija samostalno, podržali su župane Stjepana Kožića i Darka Korena, osvojili su veliki broj gradova, iako ne tri najveća grada, te da je iz te perspektive HDZ neupitno i dalje najjača hrvatska stranka. Međutim, dodao je, druga perspektiva je da više nisu na vlasti u Zagrebu i Splitu. Šalaj je rekao i kako se čini da HDZ poraz u Splitu najviše boli. Jugo smatra da su u Splitu bili prekomotni u planiranju cijele kampanje te da nisu računali na “faktor Puljak”, odnosno da bi građani mogli tražiti drastičnu promjenu.

– Pa i ovdje gdje je HDZ pobijedio u tim novim županijama, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Ličko-senjska, zapravo ako pogledamo, njihovi kandidati su pobijedili političke veterane, Damira Bajsa, pa Ratka Čačića i Darka Milinovića. To se sve uklapa u onu tezu da na ovim izborima dominira promjena i da vrijeme tih vječnih političara koji se ne miču s nekih lokalnih dužnosti itekako prolazi u Hrvatskoj, poručio je Jugo.

Što se SDP-a tiče, Šalaj je ustvrdio kako rezultati drugog kruga sugeriraju da si je Peđa Grbin kupio vrijeme za rad na ozbiljnoj reformi stranke. Dodao je kako su ostvarili katastrofalne rezultate u Zagrebu i Splitu, ali da su obranili Primorsko-goransku županiju, Rijeku, Sisak…, izgubili su Čakovec, ali dobili Varaždin, a bili su vrlo blizu da dobiju istarskog župana. Jugo je rekao da ih ovo ne bi trebalo zavarati jer bi mogli postati samo regionalna stranka koja je jaka samo u nekim dijelovima Hrvatske.

Šalaj je rekao kako bi eventualni neuspjeh u Zagrebu mogao imati za ljevicu u Hrvatskoj vrlo loše posljedice.

– Ako razočaraju građane u Gradu Zagrebu, onda se Hrvatskoj na neki način smiješi scenarij Poljske, gdje su dvije glavne političke opcije na nacionalnoj razini jedan desni centar, demokršćanska, i jedna suverenistička, desno populistička stranka. Tako da je Zagreb zapravo eksperiment u čitavom nizu pogleda, ustvrdio je Šalaj.

Najnovije

Još iz rubrike