-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tabak: Ministar Banožić priželjkuje vojne nabave po modelu generala Zagorca

Tabak: Ministar Banožić priželjkuje vojne nabave po modelu generala Zagorca

Aktualne događaje tjedna, prije svega odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, za TNT su komentirali Igor Tabak (Obris) i Vanja Moskaljov (tportal), prenosi N1.

Vanja Moskaljov rekao je da ono što je, barem javnosti nejasno, što mi točno sve dobivamo kupnjom francuskih zrakoplova. “Što znači osnovni paket naoružanja, rezervih dijelova, školovanje pilota i tehičara… Riječ je o vrhunskom avionu, jednom od najboljih na svijetu. U odnosi na naš MIG 21, to je svemirski brod. Pitanje je troška i koliko ćemo mi letjeti. Operativni troškovi su najskuplji u odnosu na konkurente”, prokomentirao je.

“Ono što je premijer rekao, jedino je što je javno poznato. Znamo iznimno malo. Tehničke karakteristike možemo pogledati, kao i nekoliko poslova u kojima je Francuska te avione prodavala… Puno je nagađanja u brojkama koje čujemo”, dodao je Igor Tabak.

Moskavljov kaže da francuski mediji o kupnji Rafala pišu kao o solidnom uspjehu i tvrde da su Amerikanci lobirali da Hrvatska uzme F16: “Ide se u pravcu jačanja naše situacije u EU-u.”

Odgovarajući na pitanje treba li “jednoj maloj Hrvatskoj svemirski brod”, Tabak je odgovorio da se treba jasno postaviti okvir: “Da li nam je naglasak na čuvanju zračnog prostora ili idemo šire od toga. Nije isto kupujete li tehniku za jedno ili za drugo ili za sve skupa. Ako gledamo ratne situacije, a pogledamo Hrvatsku danas, u kojoj se ponovno slavi Dan državnosti, nažalost, obrana povratkom u te iste devdesete zapravo gubi puno stvari jer ova dodatna razina transparentosti nije bila slučajna.

Teškom mukom je uvedena približavanjem NATO-u i EU-u, da bi se suzbila naša tradicija iz devededestih kada je sve bilo rađeno ispod stola da bi se još danas koprcali s onom nabavom radara za more, koji nikad nisu stavljeni u funkciju, a skupo su plaćeni u zadnjem poslu generala Zagorca i njegovog načina postupanja u obrani, koji bi naš današnji ministar najradije opet vidio na djelu.”

Najnovije

Još iz rubrike