Novi hrvatski avioprijevoznik

HRT

Svoj je prvi avion u Puli predstavio novi hrvatski avioprijevoznik. Čarterskim letovima povezivat će Pulu, Dubrovnik, Split i Zadar s europskim lukama, ali i šire. Ovim se avioprijevoznikom na hrvatsko tržište, nakon 30 godina, vratila i kompanija Boeing.

Marko Banković jedan je od kapetana koji će upravljati Voyagerom, prvim od inače 3 Boeinga koji su u planu letenja kompanije.

– Švicarska, Njemačka, Skandinavija, Italija, puno destinacija, ovaj avion ima stvarno puno mogućnosti, može letjeti do 6 sati, sa 189 putnika, rang mu je od Pule do Dubaija, do Kanara, samo je nebo granica, rekao je Banković, kapetan i član Uprave ETF Airwaysa.

Riječ je o čarterskim letovima, ugovori o zakupu zrakoplova s posadom jamče sigurnost.

– Danas je najveći problem neizvjesnost, vi ako zakupite ljetovanje ne znate hoće li vam redovna linija otkazati ili će ići a u čarteru je turistička agencija zakupila let i on sigurno ide, rekao bi da je turizam s čarterom počeo, sad se resetira i opet počinje s čarterom, rekao je Stjepan Bedić, predsjednik Uprave ETF Airwaysa.

– Imamo prvi avion, drugi stiže, o trećem razmišljamo i mislim da ćemo ga zaposliti, na kraju plan je pete godine sedam aviona i mislim da ćemo to i napraviti, rekao je Zdenko Adrović, financijski stručnjak i član Nadzornog odbora ETF Airwaysa.

Pandemija je prizemljila pola svjetske flote, mjesečni najam zrakoplova smanjio se upola i bio je to pravi trenutak za pokretanje posla. Premda je Hrvatska auto odredište, zračnim mostom može doći čak četvrtina gostiju.

– Ako govorimo o direktnim čarter avionima tu postoji mogućnost i prostor da se privuču gosti više platežne moći, čemu i težimo i avio kompanija je jedan od alata za postizanje te vrste turizma, rekao je Velimir Šonje, ekonomski stručnjak i član Nadzornog odbora ETF Airwaysa.

Ekonomski stručnjaci očekuju početak ukupnoga gospodarskog oporavka već iduće godine. Prvi milijunski ugovor nove hrvatske zrakoplovne kompanije za letove diljem Europe već je sklopljen. Od iduće godine očekuju i širenje flote i letove iz domaćih zračnih luka, piše HRT.

Share This Article