Franko Vidović o kupnji aviona: Hrvatska je za najmanje novca dobila najbolje

Franko Vidović, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je odluku Vlade da kupi francuske borbene zrakoplove Dessault Rafale.

Je li dobra odluka o kupnji Rafalea?

Je li to to, možda najbolje govori situacija sa samim Rafaleom. To je jedan od najboljih borbenih zrakoplova današnjice. Nakon provedene odluke imamo tri godine vremena da se pripremimo. Nakon toga vjerujem da će HRZ biti kompletno spremno za prihvat takvih aviona.

Što je u cijeni od 999 milijuna?

Govorio je jučer premijer. Tu je obuka pilota, kompletan paket, servis i sve. Kad ulazite u takav posao ulazite s praktički, ne namjerom, ali potrebom da se vežete s državom koja vam je isporučila takva oružja. Vežete se za duže vrijeme. Mi smo saveznici i kroz EU i NATO, ovo je samo nastavak dobre suradnje koja se provlači kroz ovih 15, 20 godina.

Američka ambasada napominje da je pomoć SAD-a bila 6 milijardi kuna. Je li bilo pametije nastaviti suradnju sa SAD-om?

Teško je procjenjivat što je pametnije. Ja bih išao na direktan dogovor s Amerikancima i mi bi danas imali F-16. Ali dopuštam da ovo nije pogrešna odluka, da je ovo najbolja odluka ovog momenta, kad se već krenulo putem javne nabace. Onda birate ono što je najbolje po cijeni i zadovoljava uvjete natječaja. Držim da je RH za najmanje novce dobila najbolje.

Je li bilo skuplje da tuđi avioni vrše obrambenu funkciju?

O tome bi se moglo razgovarati. Ono o čemu ne možemo razgovarati je strateška odluka Hrvatske da ima ratno zrakoplovstvo, i zbog svog oblika i zbog okruženja. Mislim da je bolje za RH da ima svoje zrakoplovstvo, prenosi N1.

Share This Article