Oticanje nogu: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti liječnika?

Unsplash

Oticanje nogu može biti bezopasno, ali može biti i znak brojnih stanja te bolesti.

Do oticanja može doći na području cijele noge, a najčešće se radi o oticanju oko zglobova i općenito na donjem dijelu noge. Važno je odmah posjetiti liječnika kako bi se otkrio i tretirao uzrok problema.

Zašto dolazi do oticanja nogu?

Do oticanja nogu može doći zbog stajanja na nogama cijeli dan ili zbog sjedenja u automobilu ili avionu dulje vremena. Ovo je česta pojava kod trudnica, kod osoba koje imaju višak kilograma, a javlja se i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su antidepresivi, steroidi, aspirin ili ibuprofen. Ovo su još neki razlozi oticanja nogu:

1. Zadržavanje tekućine (edem)

Do edema dolazi kada tkiva ili krvne žile u nogama imaju više tekućine nego što trebaju, a nastaje zbog cjelodnevnog sjedenja ili stajanja.

2. Upala ili ozljeda

Noge mogu oticati i zbog raznih upala, kao što je na primjer artritis, ali i zbog loma kostiju i istegnuća ligamenata, kao i kod pojave određenih rana koje sporije zacjeljuju.

3. Problemi s krvnim žilama

Najpoznatiji razlog oticanja i bolova u nogama je duboka venska tromboza do koje dolaze kada se u veni u nozi nalazi ugrušak.

4. Problemi s bubrezima

Kod bolesti bubrega i kada bubrezi vodu koju bi trebali izbaciti iz tijela zadržavaju, dolazi do nakupljanja te vode u rukama ili nogama. Posljedica je i oticanje nogu, a može doći do još nekih simptoma kao što su kratkoća daha, mučnina, žeđ ili česti podljevi.

5. Ciroza jetre

Ciroza jetre većinom nastaje kao posljedica pretjerane konzumacije alkohola ili zbog hepatitisa B ili C, a može izazvati slabu cirkulaciju u nogama i zglobovima, te potom dolazi do oticanja nogu. Osim ciroze, na oticanje mogu utjecati i druge bolesti jetre.

5. Promjene u hormonima

Oscilacija u razinama hormona estrogena i progesterona za vrijeme menstrualnog ciklusa ili trudnoće može dovesti do loše cirkulacije u nogama, a to onda rezultira i oticanjem nogu.

Kako se tretira oticanje nogu?

Prije svega, probajte napraviti neke promjene u svakodnevnom životu koje mogu smanjiti oticanje. Ovdje spada konzumiranje manje soli.

Pomoći može i vježbanje, ali i posebne kompresijske čarape. Kod duljeg stajanja ili sjedenja je važno češće prošetati, promijeniti položaj tijela i rastegnuti se.

Pomoći može i držanje nogu na povišenom kod sjedenja ili ležanja.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se nakon ovih promjena stanje ne popravi, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio uzrok problema.

Jednako tako, ako se uz oticanje nogu pojave i drugi simptomi kao što su: bol u prsima, kratkoća daha, vrtoglavica, povišena temperatura, bol i crvenilo otečenog područja ili kada se stanje naglo pogorša treba odmah posjetiti liječnika.

Kako se tretira oticanje nogu?

Ovisno o uzroku oticanja, problem se može rješavati uz pomoć posebnih tableta koje će pomoći u izbacivanju vode iz tijela, nekada može pomoći fizikalna terapija kao kod artritisa, a u kod blagog oticanja možda neće biti potrebno liječenje.

Dakle, oticanje nogu može biti posljedica različitih stvari. Od predugog stajanja do određenih bolesti.

Važno je reagirati i posjetiti liječnika i primjenjivati dobivenu terapiju, prenosi N1.

TAGGED:
Share This Article