-2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Čaša mlijeka svakodnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Čaša mlijeka svakodnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a nije uvijek lako otkriti je li srce u opasnosti. Zato je važno učiniti sve što možete da biste spriječili razvoj srčanih bolesti. a to možete napraviti tako da promijenite neke životne navike koje mogu dovesti zdravlje vašeg srca u opasnost.

Nova studija otkrila je da svakodnevno ispijanje jedne čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity otkrila je da je ispijanje mlijeka na dnevnoj bazi jako dobro za srce. U studiji je sudjelovalo oko dva milijuna ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su ispitanici koji su pili barem jednu čašu mlijeka dnevno imali 14 posto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti.

Osim toga, redovita konzumacija mlijeka također neće povećati ni kolesterol, a prema Mayo klinici, visok kolesterol može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. No, iako se ranije smatralo da mlijeko ima visoku razinu mliječnog kolesterola, nova studija pokazala je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju nizak i dobri i loši kolesterol.

I drugi mliječni proizvodi također mogu biti dobri za vaše srce. Studija iz 2018. godine koja je objavljena u časopisu The Lancet obuhvatila je 136.000 ispitanika iz 21 države u razdoblju od devet godina, a pokazalo se da je svakodnevno konzumiranje mliječnih proizvoda dobro za srčano zdravlje.

Prema studiji, više od dvije porcije mliječnih proizvoda dnevno povezano je s 22 posto nižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Primjerice, ako dnevno pijete jednu čašu jogurta, rizik od razvoja srčanih bolesti niži je za 10 posto.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje odraslim osobama da dnevno konzumiraju tri porcije mliječnih proizvoda. To mogu biti tri čaše mlijeka. Idealno bi bilo da konzumirate bezmasne mliječne proizvode ili one koji imaju nizak udio masnoće jer takvi vam proizvodi daju ključne hranjive sastojke bez dodane masnoće.

Ako iz nekoga razloga ne želite konzumirati mliječne proizvode, iz ministarstva navode da bi vaša prehrana trebala biti raznolika i bogata proteinima, kalcijem, kalijem, magnezijem, vitaminom D i vitaminom A, prenosi Best life, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike