23.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zbog pada žičare uhićene tri osobe: Kabina je vozila bez kočnica

Zbog pada žičare uhićene tri osobe: Kabina je vozila bez kočnica

Talijanska istraga pritvorila je u srijedu tri osobe optužene za pad kabine žičare koja povezuje Stresu i Mottarone kod jezera Maggiore.

Pritvoreni su delegirani upravitelj tvrtke željeznica iz Mottaronea koja upravlja žičarom Luigi Nerini, zaposlenik tvrtke Leitner iz Vipitena Gabriele Tadini i šef operative Enrico Perocchio. Tužiteljica Olimpia Bossi i njezina zamijenica Laura Carrera su uhitile trojicu nakon 12 sati strogih ispitivanja. Uhićeni su optuženi za masovno ubojstvo iz nehaja.

Umrlo je 14 osoba od 15 koliko ih se nalazilo u kabini. Preživio je, uz teške ozljede, 5-godišnji dječak. Možda će doći do novih uhićenja. – Doznalo se da je od 26. travnja, dana kada je žičara ponovno otvorena poslije mjera zbog pandemije koronavirusa, ta kabina vozila bez sigurnosnih kočnica, kazala je Olimpia Bossi. Od tada pa do pada vožnja u toj kabini je bila kao ruski rulet.

Odgovorni za žičaru su deaktivirali kočnicu kako se žičara ne bi stalno blokirala što se događalo. Naime, više anomalija u sistemu kočenja kabine je blokiralo rad cijele žičare, jer su zbog tih nepravilnosti stalno se uključivali sigurnosni sustavi. Kada se u nedjelju ujutro razbila žica 300 metara do vrha, kabina se pretvorila u metak koji se spuštao brzinom od 100 km/h ubivši u padu 14 osoba.

– Sustav je pokazivao nepravilnosti i stalne blokade žičare. Trebalo ga je radikalno obnoviti, a što bi trajalo dugo, kazala je Bossi. Upravitelji žičare su se nadali da neće doći do nesreće tim više što je u kabine ulazilo manje osoba zbog anticovid-19 mjera, piše Večernji.

I 14. žrtva nesreće u Italiji: Od ozljeda nakon pada žičare u bolnici preminulo i dijete, svjedoci ispričali kako se sve dogodilo: Čuli smo udarac, a zatim smo vidjeli da kablovi lete na zemlju

Najnovije

Još iz rubrike