2.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Luk i češnjak držite u hladnjaku? Evo zašto to nije dobro

Luk i češnjak držite u hladnjaku? Evo zašto to nije dobro

Pohrani li se pravilno u hladnjak, voće i povrće može vam potrajati tjednima, no češnjak i luk nisu povrće, već biljke iz porodice lukova, a one ne vole hladan ambijent.

Luk apsorbira više vlage u hladnjaku pa se stoga brže kvari. Škrob se također, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje truliti.

Što se tiče češnjaka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u hladnjaku su nešto drugačiji: držanje češnjaka u hladnjaku potiče klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da češnjak više nije onako visoke kvalitete kao prije.

Kako čuvati luk i češnjak

Umjesto u hladnjaku, luk trebate držati u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkuliranja zraka ubrzat će proces truljenja, dok će sunce potaknuti klijanje luka. Kad se pravilno pohrani, luk može trajati oko 30 dana.

Češnjak treba pohraniti na isti način: u hladan, suhi i dobro prozračen prostor, no češnjak će u takvom ambijentu duže trajati nego luk, odnosno od 3 do 5 mjeseci.

Luk koji je oguljen, ali još uvijek u komadu treba držati u hladnjaku i tako može trajati 10 do 14 dana. I oguljen, ali i nasjeckan luk također treba držati u hladnjaku, no traje nešto kraće, oko 7 do 10 dana.

Oguljeni i oguljeni i nasjeckani češnjak mogu se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Češnjak možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi, piše Živim.hr., prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike