Hoće li nas proizvođači kućanskih aparata držati u šaci?

– Potrošači su sve više zabrinuti zato što proizvodi prerano zastarijevaju. Upravo iz tog razloga, Europska Unija je pokrenula inicijativu za novu strategiju za potrošače, kazala je Branka Augustinović, načelnica sektora za zaštitu potrošača iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sanja Keretić, varaždinski potrošač, kaže kako je ova incijativa odlična, te da je dobro za naš okoliš i za naše okruženje da nam proizvodi traju dulje. Međutim, kaže kako postoji pozadinski problem.

– Uređaji će se sada morati popravljati, potrošač neće automatski imati pravo na zamjenu, i bojim se da će se dogoditi da će jako puno potrošača ostati bez svojih uređaja i to na duži period, napominje.

Keretić dodaje kako kod produženog jamstva nije problem samo jamstvo, već njegovi uvjeti. Dodaje kako u nekim slučajevima potrošač može ostati bez proizvoda od jednog do tri mjeseca.

– Jamstveni uvjeti nisu propisani zakonom. Davatelj jamstva sam određuje te uvjete – do sada je uobičajeno da sam sebi postavlja rok od 45 dana, iako sam se susrela i s produljenjem tog roka na 60 ili 90 dana u kojem se davatelj jamstva obvezuje da će u tom roku popraviti proizvod. Ako to ne uspije, predat će potrošaču novi proizvod, objašnjava.

Augustinović kaže kako inicijativa ide u tom smjeru da do kraja godine Europska Komisija krene sa zakonodavnim prijedlogom kako osnažiti potrošača, i kako ga osvijestiti boljim informacijama da kupuje trajnije proizvode. Ista se zakonska regulativa, dodaje – mora nametnuti i proizvođačima.

– Tržište možemo regulirati, smatra Keretić. Dodaje kako za sve to treba imati čvrsto uporište, koje vidi u Zakonu o obveznim odnosima.

– Smatramo da bi razuman rok serviseru da otkloni materijalni nedostatak trebao biti 15 dana. U situaciji kada taj rok nije definiran – svi love u mutnom, a potrošač ostaje bez proizvoda, napominje i dodaje kako bi se u slučaju materijalnog nedostatka proizvoda potrošač uvijek trebao pozvati na jamstvo ili odgovornost trgovca.

Augustinović napominje kako potrošači mogu tražiti vještačenje sve dok traje materijalni nedostatak proizvoda. Prvih šest mjeseci je teret dokazivanja na trgovcu, a nakon toga na potrošaču. Međutim, Ministarstvo priprema novi zakon o zaštiti potrošača – najavljuju jačanje potrošačkih prava, piše HRT.

Share This Article