24.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Odzvonilo ubojitoj jurnjavi na cestama? Vozili smo se automobilom u koji je...

Odzvonilo ubojitoj jurnjavi na cestama? Vozili smo se automobilom u koji je ugrađen revolucionarni novi sustav, koji bi u pet godina mogao spasiti više od 25 tisuća života

Ekipa Dnevnika Nove TV provozala se u automobilu s automatskim sustavom ograničenja brzine i provjerila kako to radi na samim prometnicama. Zvučno upozorenje da se prekoračila maksimalna brzina kretanja i sam usporava na 40 kilometara na sat, pojasnio je Vanja, osnivač Tesla Motors Club Croatia.

Infracrvena kamera i dodatne tri kamere u automobilu stalno snimaju cestu, a motor vozila prilagođava brzinu, izvijestio je reporter Dalibor Špadina. Prepoznaje znakove na cesti i provjerava ima li na Google Mapsu prijavljeno koje ograničenje brzine za tu relaciju. I on kad prepozna znak, sam spušta brzinu. Trenutno pokazuje da je 50 kilometara na sat na ovoj relaciji. To je prepoznao iz Google Mapsa jer nismo još nijedan znak vidjeli otkako smo krenuli, istaknuo je Vanja.

Ako vozač svejedno namjerno vozi brže od dopuštenog, pojašnjava Vanja, vozilo pušta zvuk upozorenja da se vozi preko ograničenja, znači kao da se niste vezali pojasom. Sve dok ne usporite ispod dozvoljene brzine kretanja, on neće ugasiti zvučno upozorenje, kazao je Vanja.

Brzina je među najčešćim ubojicama na cesti. Od 504 teške prometne nesreće u prva četiri mjeseca ove godine 200 se dogodilo zbog brzine. Poginule su 32 osobe, a 201 teško je ozlijeđena. Automatsko ograničavanje brzine u vozilu moći će se i isključiti. Ipak, automobilska industrija trenutačno jako dobro zarađuje na moćnim i brzim automobilima.

Ukoliko se sustav može deaktivirati slobodom voljom vozača, tada mislim da ne treba očekivati nekakav otpor. Auti moraju biti napredniji i sigurniji, oni moraju takvi postati, no s druge strane to donosi porast troškova proizvodnje, a samim time i konačne cijene za korisnika, napomenuo je prometni stručnjak Kristijan Tičak.

Za Europsku komisiju sigurnost nema cijenu pa predlažu da od sljedeće godine svi novoproizvedeni automobili imaju ugrađen ovaj sustav ograničenja brzine i računaju da će to u pet godina spasiti više od 25 tisuća života na cestama, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike