2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Odnosi Bjelorusije sa zapadom nepovratno pogoršani, traži se međunarodna istraga: Ovo je...

Odnosi Bjelorusije sa zapadom nepovratno pogoršani, traži se međunarodna istraga: Ovo je državna otmica. Režim napada demokratska prava

Europska unija uvodi nove sankcije Bjelorusiji, a najznačajnija je zatvaranje europskog zračnog prostora za njezine avione, kao i preporuka svim europskim kompanijama da ne lete preko te zemlje.

Sve se to događa nakon što je Bjelorusija otela avion kako bi uhitili oporbenog novinara. Satima se nije znalo gdje je, a onda je objavljena njegova snimka, mnogima sporna jer u njoj hvali Lukašenkov režim.

Posljednja europska diktatura izvela je nešto što nije odavno viđeno. Uhićeni novinar, navodno dobrovoljno, u zatvoru izgovara riječi u potpunoj suprotnosti sa svim što je u životu radio.

”Mogu reći da nemam zdravstvenih problema, ni problema sa srcem ni s drugim osobama. Tretman službenih osoba ovdje je bio maksimalno korektan i u skladu sa zakonom. Sada nastavljam surađivati s istražiteljima i priznajem da sam organizirao masovne nemire u Minsku”, rekao je Roman Protaševič, bjeloruski oporbeni novinar u pritvoru u Minsku.

Svima koji ga poznaju jasno je da je bio prisiljen na ovakvu snimku. Boje se za njegov život.

”Možda će sada biti mučen kao Lukašenkov neprijatelj. Imamo posla s najoštrijim režimom u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća”, kazala je bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska.

Nakon dugog toleriranja EU i NATO poručuju Lukašenku kako je prešao granicu. Za sada uz nove sankcije traže međunarodnu istragu.

”Prisilno spuštanje putničkog leta koje je izvela Bjelorusija, bilo je opasno i neprihvatljivo. Ovo je državna otmica i pokazuje kako režim u Minsku napada osnovna demokratska prava i slama slobodu izražavanja i neovisne medije”, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Takvu istragu podržava i Rusija, koja i dalje stoji uz Bjelorusiju, iz koje, pak, poručuju kako oni ustvari nemaju veze s cijelom pričom.

”Nije bilo apsolutno nikakvog pritiska da zrakoplov promijeni kurs u blizini bjeloruske granice, kao što su izvijestili razni izvori”, rekao je Igor Golub, zapovjednik bjeloruskog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

MIG-29 je, kažu, letio uz avion u uobičajenoj vježbi. Lukašenko šuti, njegovi ministri kažu kako iza svega, ustvari, stoji zapad.

”Mi to doživljavamo kao planiranu i orkestriranu provokaciju. Naravno, mi ćemo odgovoriti na takve stvari”, kazao je bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej.

Borci protiv Lukašenka, koji su svi izvan Bjelorusije, traže da se režim konačno uzdrma na pravi način.

”Zapad bi trebao učiniti ono čega se režim boji, na primjer isključenje Bjelorusije iz SWIFT sustava međunarodnih bankovnih transakcija, prepoznavanje režima kao terorističke organizacije, prekidanje svih diplomatskih, informativnih i ekonomskih veza”, rekao je Stepan Putilo, suosnivač portala protiv bjeloruske vlade.

Takvih sankcija, za sada, još nema. No jasno je da su odnosi Lukašenkove Bjelorusije sa zapadom nepovratno pogoršani, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike