Prije 11 godina platio je dvije pizze 10 tisuća bitcoina, danas bi za taj iznos mogao kupiti jahtu, privatni avion i još bi mu ostalo

Prije točno 11 godina, 22. svibnja 2010. godine, Amerikanac Laszlo Hanyecz upisao se u povijest kao prva osoba koja je iskoristila, tada slabo poznatu virtualnu valutu bitcoin, za plaćanjanje nečega u stvarnom svijetu. Hanyecz je za dvije pizze tada platio 10 tisuća bitcoina, koji su u tom trenutku vrijedili oko 40 dolara (oko 240 kuna).

S obzirom na to da je bitcoin tijekom godina dobio na popularnosti, 22. je svibnja postao poznat i kao “Bitcoin Pizza Day” (bitcoin pizza dan).

Tijekom godina Hanyecz je u nekoliko navrata isticao kako mu nije žao što je potrošio 10 tisuća bitcoina za dvije pizze, iako bi, preračunato u današnju vrijednost tih 10 tisuća bitcoina vrijedilo oko 2,263,187,860.00 kuna.

Kako se cijena bitcoina mijenja iz dana u dan, a posljednjih je nekoliko godina strelovito rasla i isto tako strelovito padala, koliko je zapravo prva pizza plaćena bitcoinom “vrijedna” može se provjeriti na stranici Bitcoin Pizza Index, gdje je opisano kako se prva transakcija odvila, ali i saznati koliko bitcoin vrijedi u odnosu na neke druge, tradicionalnije valute poput zlata ili srebra.

Bez obzira na to imate li u svom digitalnom novčaniku koji bitcoin ili pak u potpunosti ignorirate ovu kriptovalutu, nema boljeg izgovora od “bitcoin pizza dana” za počastiti se pizzom, prenosi Dnevnik.hr

Dobar tek!

TAGGED:
Share This Article