2.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

Zbog izrazito nepovoljnog vremena, ovo bi mogla biti vrlo loša godina za pčelare. Proljetna paša propala je zbog vremenskih neprilika, a zbog niskih temperatura i nedostatka hrane velik je pomor pčela. Sve to moglo bi dodatno povećati uvoz meda.

Kiša i 12 Celzijevih stupnjeva u zraku – jesensko vrijeme krajem svibnja pčelarima stvara velike probleme. Pogled na saće govori sve.

– Pčelinje zajednice su jako slabe, što se vidi iz priloženog, meda nema, da bi preživjele moramo ih prihranjivati, a ja to evo činim već peti put. Za ovu godinu bit će važno spasiti pčele, a ne proizvesti med, objašnjava Jozo Pavlović, pčelar.

Dok u idealnim uvjetima košnicama u ovo doba godine ne bismo prilazili, danas druga slika.

– Na terenu je situacija takva da već imamo informaciju da ljudima pčele umiru od gladi. Vrijeme je nevjerojatno loše i sada kada bi trebale biti oko nas, ih nema, kaže Nikola Čačić, predsjednik Pčelarske udruge Matulji.

Prema podacima Hrvatskog pčelarskog saveza izumrlo je gotovo 40 posto pčelinjih zajednica.

– Ima nekakvih nagovještaja da bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda, biti refundacija, dodaje Nikola.

Zato su količine domaćeg meda upitne.

– Ako u cijeloj sezoni dobijem 20 kila po košnici bio bih presretan, mada je nekada znalo biti i po 30-35 kila, priča Jozo.

– Imamo jako dobar proizvod koji bi se samo trebao još jače plasirati i istisnuti sve patvorine koje nam dolaze, jer je stvarno riječ o jednom premium proizvodu, rekao je Emil Horvatić, glavni tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Jer kakvoća je najvažnija. Pitanje je samo hoće li domaćem medu cijena ostati ista, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike