26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska I to se događa: Djevojčica zalutala zbog igrice na mobitelu, spašavao je...

I to se događa: Djevojčica zalutala zbog igrice na mobitelu, spašavao je HGSS. Našli je nekoliko kilometara od kuće

U poslijepodnevnim satima u petak, gospićki spašavatelji zaprimili su poziv od osobe s područja Pazarišta koja je prijavila nestanak djevojčice. Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta iz razloga što je cilj igre pronaći ”skriveno blago” na određenim lokacijama.

Dok je je tražila ”blago” došla je na teren gdje nije bilo signala za mobitel. Kasnije ga je i izgubila. ”Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i neposjedovanja informacija o pravcu odlaska djevojčice potraga je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju”, izvijestili su iz HGSS Gospić.

Na teren je izašlo 14 spašavatelja s pet vozila i u što kraćem vremenu su pretražili šire područje. ”Na svu sreću u večernjim satima pronašli smo djevojčicu nekoliko kilometara od kuće neozlijeđenu. Iako je djevojčica putem aplikacije igrala rekreacijsku igru koja podrazumijeva aktivnost na otvorenom što podržavamo da djeca čim više borave na otvorenom i u prirodi, vidimo da se i u ovakvim aktivnostima kriju opasnosti”, upozorili su iz HGSS-a.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, idući dan u 17:30 sati su zaprimili poziv grupe planinara koji su planinarili na Južnom Velebitu – Medačkom stazom prema Strugama i Vaganskom vrhu. Međutim, prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu i povraćanje što je izazvalo slabost i nemogućnost daljnjeg kretanja.

”U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što smo bili u telefonskom kontaktu i znali točnu lokaciju planinara. Deset spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje nakon kratkog hodanja stanje mu se opet pogoršalo te više nije mogao nastaviti”, opisali su iz HGSS-a.

Nakon što su spašavatelji pregledali i stabilizirali unesrećenog u nosilima su ga transportirali do podnožja. ”Stanje s unesrećenim do kraja transporta bilo je stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno ode na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili”, priopćili su iz HGSS-a.

Povratkom spašavatelja u bazu zaključili su da su oni ti koji su pronašli blago. ”Mi smo ipak ovaj vikend pronašli ‘blago’ jer naše blago je svaki spašeni ljudski život”, zaključili su, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike