-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Gubitak Slavonije: Spašavanje vojnika Andreja starim projektima preko leđa građana Osijeka

Gubitak Slavonije: Spašavanje vojnika Andreja starim projektima preko leđa građana Osijeka

Piše: Ante Rašić

U politici, nadasve u HDZ-u vrijedi pravilo: Dok pobjeđuješ na štitu si, kad počneš gubiti padaš. Situacija bez obzira koliko to u HDZ-u pokušali prikazati kao nekakvu pobjedu nije nimalo sjajna, prije je dramatična.

Očiti debakl u Zagrebu, izgledni gubitak u Šibensko-kninskoj županiji, slab potencijal kandidata za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je iluzorno očekivati da će u drugom krugu glasači SDP-a, Kajkića ili Panenića dati svoj glas HDZ-ovom kandidatu Dekaniću, gubitak Vukovara, gdje Penava ostaje gradonačelnik samim neizlaskom glasača SDP-a ili Sabe, teška pozicija u Ličko -senjskoj županiji i Splitu – sve se to pokušava nadoknaditi u Osijeku.

Plenković očajnički stavlja sav ulog na Ivana Radića, kako bi sačuvao prvenstveno svoju poziciju u HDZ-u, gdje se samo čeka da Vožd poklekne.

Koristeći sve poluge vlasti, šef HDZ-a dolazi u Osijek noseći košaru s darovima, bez obzira koliko ti darovi u košarici stari i čija su ideja bili. Ideja podvožnjaka je, primjerice stara godinama, datira iz vremena nekih bivših župana, gradonačelnika Ivice Vrkića…

Kao da je to bitno, jer što to birači u Osijeku znaju. Plenković se drži vertikala, horizontala, a sam Radić nikako da objasni građanima Osijeka za koju se on funkciju kandidira.

Nakon što je ispucao sav svoj potencijal u prvom krugu, Radiću nije preostalo ništa drugo već da pozove vrh vertikale i pomoć horizontale da dođu s košarom punom poklona, čitaj novaca iz EU fondova te poruči biračima – Evo ja mogu realizirati sve projekte za vas, iako ti projekti nisu u domeni grada i gradonačelnika, to drugi ne mogu i neće zato morate birati mene.

Zanimljivo kako se ti projekti sada mogu realizirati, a godinama nisu mogli. Možda je to uistinu kvaliteta vertikale i horizontale koja je eto, kao, proradila u Osijeku. Međutim, sve ove godine vertikala je projekte držala u ladici, a kao rezultat je dobila masovno iseljavanje ljudi i sve manje poslova, osim za uske stranačke interese.

Uostalom, u Osijeku je građevinska operativa uništena, pa će neka druga firma izvan Osijeka raditi na projektu i Osječani od tog projekta neće zaraditi niti kune. Gradska blagajna neće dobiti ni lipe od prireza, jer neće biti novozaposlenih Osječana.

Nekako se čini da je osim pokušaja spašavanja vojnika Andreja na djelu i opterećenost poučkom Bubalo iz 2013. kada je imao otprilike sličan rezultat, kao Radić danas u prvom krugu, pa izgubio izbore od Vrkića, koji je u drugi krug ušao s manjim rezultatom od Mlinarevića.

Očito Radić postaje zadnji adut Plenkovića da uzme bar jedan grad i da pokuša opravdati rezultat i utjecaj u stranci jer je sve očitije da jedan drugi član HDZ-a polako preuzima liderstvo.

Najnovije

Još iz rubrike