5.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Aplikacije su najveći potrošači baterije smartphonea

Aplikacije su najveći potrošači baterije smartphonea

Danas je gotovo nemoguće provesti dan bez korištenja nekih od mobilnih aplikacija. Nedavna studija pokazala je da čak 93 posto korisnika mobitela otvara čitav niz aplikacija dnevno, prenosi N1.

Napredna grafika, dodana funkcionalnost i poboljšanja u kodiranju osiguravaju da se sve komponente pametnih telefona koriste do njihova maksimalnog potencijala. No nisu sve aplikacije napravljene jednake. Dok recimo Twitter ne crpi puno resursa iz pametnog mobitela, mobilne videoigre jednostavno proždiru grafičke mogućnosti i bateriju uređaja, piše Zimo.hr.

Postoji i skrivena strana mobilnih aplikacija. Nekolicina aplikacija koje se doimaju neškodljivima zapravo su najveći krivci za brzo trošenje baterije vašeg uređaja. To nije uvijek očito, ali aplikacije koje koriste najviše unutarnjih funkcija uređaja uzrokuju i najviše kaosa.

Tvrtka pCloud, koja se bavi računarstvom u oblaku, dala si je zadatak pronaći najveće ubojice baterija smartphonea, odnosno mobilne aplikacije koje troše najviše energije.

U svojoj studiji tražili su tri stvari: funkcije koje koristi aplikacija, potrošnju energije pri normalnom korištenju i ima li aplikacija takozvani tamni način rada (dark mode).

Kombiniranjem tih rezultata, pCLoud je uspio izračunati koje su od 100 najpopularnijih aplikacija “najveći ubojice pametnih telefona”. Kako je ipak riječ o studiji prilagođenoj za američko tržište, neki od rezultata doimat će se posve nebitnima, no to ne znači da nisu iznenađujući, s obzirom na vrstu aplikacije i njezinu namjenu.

Neprijatelji br. 1

Najveći zločinci po bateriju, prema studiji pClouda, su aplikacije Fitbit i Verizon, koje koriste 14 od 16 dostupnih značajki uređaja. Obje navedene aplikacije ostvarile su rezultat od 92,31 posto.

Iako će to malo koga iznenaditi, aplikacije društvenih mreža svih vrsta također su itekako zaslužne za prebrzo pražnjenje baterije na mobitelima. S obzirom na to da većina tih aplikacija koristi praćenje lokacije i učitavanje fotografija, kao i kameru uređaja, to je i očekivano. Niže je navedeno top 10 aplikacija društvenih mreža koje predstavljaju pošast za bateriju uređaja.

1. Facebook (82 %)

2. Instagram (79 %)

3. Bumble (77 %)

4. Snapchat (77 %)

5. Tinder (77 %)

6. Grindr (72 %)

7. Likke (72 %)

8. Twitter (69 %)

9. Houseparty (62 %)

10. TikTok (62 %)

Studija jasno pokazuje da su aplikacije društvenih mreža i dalje jedan od najvećih ubojica baterije. No studija također ističe da su aplikacije za fitnes i putovanja, koje zahtijevaju rad više funkcija uređaja u pozadini, još zahtjevnije za bateriju mobitela i sustave za pohranu podataka, ističe pCloud u objavi na svojem blogu, prenosi Zimo.

Najnovije

Još iz rubrike