22 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vrijeme je za spavanje: Super trik koji će smiriti djecu uvečer

Vrijeme je za spavanje: Super trik koji će smiriti djecu uvečer

Ljudi koji imaju djecu i odgajaju ih od rođenja do 18. godine života, u prosjeku izgube 645 sati sna u usporedbi s onima koji djece nemaju, pokazala je to studija na koju se pozvala novinarka i učiteljica Esther Wojcicki prije nego je pojasnila kako motivirati djecu da navečer zaspu, bez borbe, svađe i ljutnje.

Ona smatra da ne treba djeci objašnjavati u koje doba trebaju ići spavati, već s njima treba razgovarati o obrascima spavanja.

Pitajte dijete: ‘Koje vrijeme je prikladno za tebe da odeš u krevet?’. Uz to im navedite nekoliko primjera. Takvi razgovori mogu započeti u dobi od četiri do pet godina, kaže Wojcicki.

– Možete im navesti prednosti odlazaka na spavanje kako bi djeca razumjela zašto treba spavati. Na primjer: ‘Tvoj mozak će rasti brže i biti ćeš pametniji ako spavaš dovoljno’ – pojasnila je.

– Nakon što dijete shvati važnost spavanja te osjeti da i ono sudjeluje u tom procesu, tada počinje proces samoregulacije. To znači da će se dijete početi slagati s roditeljima kada mu kažu da je vrijeme za krevet – kazala je ova učiteljica.

– U nekom trenutku djeca shvate da im je san potreban, kao što su naučila sama odlaziti u zahod. Mislim da se roditelji trebaju malo opustiti jer s našom djecom će sve biti u redu – dodala je, a prenosi mindbodygreen.com., prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike