4.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ove stvari nikada ne biste trebali prati u perlici rublja

Ove stvari nikada ne biste trebali prati u perlici rublja

Većina stvari koje koristimo može se bez problema prati u perilici rublja, no neke stvari ipak ne biste tako trebali prati. Osjetljivo rublje i materijali duže će trajati ako ih perete na ruke, a ne u perilici. Najlakši način pomoću kojeg možete otkriti može li se neka stvar prati u perilici jest da pogledate naljepnicu, odnosno etiku. Ako je perilica precrtana, taj predmet radije operite na ruke.

Ove stvari nikada ne biste trebali prati u perilici rublja.

Kupaći kostim

Ako želite da vam kupaći kostim izdrži cijelu sezonu, nemojte ga prati u perilici. Perilica riblja može oštetiti vezice na kostimu i samu tkaninu. Umjesto toga, kupaći kostim radije operite na ruke u hladnoj vodi u koju ste prethodno stavili neki blagi deterdžent. Kostim treba oprati nakon svakog korištenja.

Odjeća sa šljokicama i ukrasima

Majice, veste i haljine sa šljokicama i drugim ukrasima je osjetljivo rublje koje ne biste trebali stavljati u perilicu rublja. Čak i ako ove stvari ubacite u vrećicu koja bi ih mogla djelomično zaštititi, i dalje postoji rizik da će ih perilici oštetiti. Provjerite etiku, no ovakvu odjeću najbolje je prati na ruke.

Jastuci s memorijskom pjenom

Čak i neki blaži ciklus na perilici može naštetiti memorijskoj pjeni pa jastuk može izgubiti oblik. Osim toga, jastuke s memorijskom pjenom ne biste trebali stavljati ni u sušilicu jer to može otopiti pjenu. Pratite upute za pranje na etiketi jastuka. Također, možete napuniti kadu toplom vodom i dodati blagi deterdžent te potom ubacite jastuke. Lagano ih ocijedite kako biste uklonili višak vode i ostavite ih da se suše na zraku.

Odjeća obojena zapaljivim tvarima

Ako je na odjeći neka zapaljiva tvar poput alkohola, upaljača ili tekućine ili benzina, nipošto ih nemojte prati u perilici rublja jer to može izazvati požar. Takve predmete perite ručno koristeći deterdžent za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Tek kad se uklone mrlje, tu odjeću možete prati u perilici.

Tenisice

Platnene tenisice možete bez problema prati u perilici, no tenisice za trčanje izrađene od visokotehnoloških vlakana nisu. Ciklusi u perilici mogu oštetiti tenisice i mogu vam postati tijesne. Kao i uvijek, provjerite naljepnicu, a ako niste sigurno, najbolje je da ih ručno operete u hladnoj vodi.

Čipka

Iako čipkasti odjevni predmeti i čipkasto donje rublje mogu vjerojatno preživjeti perilicu rublja ako se stave u vrećicu za osjetljivo rublje, redovito pranje u perilici može ih oštetiti. Mogu se razvući i može doći do pucanja šavova. Kako biste očuvali takvo rublje, najbolje je ih je prati ručno u hladnoj vodi s blagim deterdžentom.

Prostirke s gumenim podlogama

Prostirke s gumenim podlogama ne biste trebali prati u perilici rublja jer to može uzrokovati da popusti ljepilo koje drži gumu na otiraču, što dovodi do bržeg raspadanja. Isto vrijedi i za papuče s gumenim potplatom i druge slične predmete.

Kravate

Kravate se obično rade od predmeta koji su teško perivi, poput svile i vune, piše RealSimple. No, ako ih perete u perilici, kravate mogu promijeniti oblik. Najbolje ih je nositi na kemijsko čišćenje, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike