32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Osvojili više od 80 posto glasova: Ovo su gradonačelnici s najboljim rezultatom...

Osvojili više od 80 posto glasova: Ovo su gradonačelnici s najboljim rezultatom na lokalnim izborima

Uz gotovo identičnu izlaznost kao u prvom krugu izbora 2017. godine, 46,80 posto birača izašlo je u nedjelju na birališta. U prvom krugu lokalnih izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika, tek troje manje nego na prošlim izborima i 31 više nego na izborima 2013. godine.

Jednako kao i prije četiri godine, u prvom krugu pobijedilo je sedam gradonačelnica, a značajno je manji broj novih lica – za razliku od 17 novih gradonačelnika koji su pobijedili u prvom krugu prošlih izbora, novi gradonačelnici su izabrani u tek devet gradova, pokazuje analiza portala gradonačelnik.hr

U analizi se ističe kako se nastavlja rast opcije nezavisnih kandidata te da su u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli gotovo svi gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

Najbolji rezultat sa osvojenih 83,01 posto glasova u prvom krugu ostvario je bivši SDP-ovac, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić čija je lista osvojila i većinu u Gradskom vijeću.

Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio 82,15 posto glasova. Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio sa 80,26 posto glasova.

U analizi portala gradonacelnik.hr ističe se kako je u prvom krugu zabilježena samo jedna radikalna promjena stranačkih boja na čelu grada – HDZ je izgubio Korčulu. Dosadašnjeg gradonačelnika Andriju Fabrisa pobijedila je SDP-ova Nika Silić Maroević, a kako će se posložiti Gradsko vijeće tek treba vidjeti s obzirom da je HDZ-ova koalicija osvojila 41,84 posto glasova, a SDP-ova 32,71 posto.

Za razliku od izbora 2017., kada je u prvom krugu pobijedilo čak 12 župana, na jučerašnjim izborima preko 50 posto glasova i novi mandat osvojilo je njih tek šest, odnosno pet župana i jedna županica. Bivša gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić s 58,12 posto osvojenih glasova postala županica Požeško-slavonske županije.

Jedina županija koja će na ovim izborima sigurno dobiti novog župana je Sisačko-moslavačka. Dosadašnji župan Ivo Žinić na izbore je izašao kao nezavisni kandidat i sa osvojenih 7,42 posto glasova plasirao se kao četvrti, dok će se u drugom krugu za pobjedu boriti HDZ-ov kandidat Ivan Celjak i SDP-ov Daniel Berdais, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike