23.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ministar Grlić Radman je osudio nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na...

Ministar Grlić Radman je osudio nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 18. svibnja 2021. godine na izvanrednoj video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a, koja je sazvana radi eskalacije situacije na Bliskom istoku.

Ministri su iskazali zabrinutost aktualnom situacijom na Bliskom istoku i eskalacijom sukoba između Izraelaca i Palestinaca, kao i velikim brojem žrtava, posebno žena i djece. Prioritet EU-a je trenutačno zaustavljanje nasilja, osiguranje prekida neprijateljstava i pristupa humanitarne pomoći Gazi.

Ministar Grlić Radman je osudio nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu i zaštitu svojih građana u skladu s međunarodnim pravom.

Ministri su razgovarali i o tome kako EU može pridonijeti zaustavljanju nasilja te dugoročno pomoći u stvaranju uvjeta za obnovu mirovnog procesa i izravnih pregovora dviju strana, koji trebaju dovesti do održivog i sveobuhvatnog političkog rješenja i trajnog mira na Bliskom istoku. U tom će cilju EU raditi na mjerama za izgradnju povjerenja između obiju strana i poboljšanju životnih uvjeta svih građana.

Dogovoreno je da će se EU angažirati s relevantnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima, uključujući u okviru bliskoistočnog Kvarteta, a posebno s SAD-om, Egiptom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima u cilju pronalaska rješenja za aktualnu krizu te oslovljavanja uzroka bliskoistočnih napetosti, piše MVP

Najnovije

Još iz rubrike