Šalaj: U Zagrebu HDZ više neće biti na vlasti; Možemo! stvorio probleme SDP-u

HRT

Iza nas je prvi krug lokalnih izbora, općine, gradovi i županije dobile su članove predstavničkih tijela, a neki čak i čelnike dok svi ostali čekaju drugi krug, među njima i četiri najveća grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Za lokalne izbore kaže se da su jedina prava anketa između nacionalnih izbora.

– Mislim da se situacija najbolje vidi u četiri najveća grada, 3 i pol su izabrala promjenu. Ni u jednom od tih gradova aktualni gradonačelnici koji su u prethodnom mandatu vršili dužnost nisu bili kandidati, ali svejedno je došlo do velikih promjena, komentira komunikolog doc. dr. sc. Damir Jugo.

– Ovi izbori su na neki način potvrdili status HDZ-a kao najjače stranke desnog centra. Vidjeli smo rezultate za županijske skupštine i za župane gdje je HDZ opet ostvario vrlo dobre rezultate. U nekim gradovima nisu ostvarili očekivano, u Splitu su vjerojatno smatrali da će biti bolje, objašnjava dr. sc. Berto Šalaj, politolog.

– U Zagrebu, koliko god oni govorili da su dobili duplo više glasova nego na prošlim izborima 2017., ti rezultati su bili katastrofalni. Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti, dodaje.

– Što se tiče SDP-a oni sigurno ne mogu proglasiti pobjedu, ali u slučaju pobjede u Rijeci mogu reći da rezultati nisu jako loši. Pojavila se nova opcija na lijevoj političkoj strani – stranka Možemo!, kaže politolog.

– Ovi lokalni izbori su označili nestanak nekih velikih političkih stranaka koje su bile važne na lokalnoj razini. Prije svega mislim na Hrvatsku narodnu stranku i Hrvatsku seljačku stranku, i ovi izbori su po mom sudu označili početak kraja Milana Bandića, kaže Šalaj.

Na pitanje što misli o odnosu SDP-a i Možemo! kao dvije stranke lijevog političkog spektra, politolog Šalaj kaže kako je prerano govoriti o tome.

– Ključ za taj odnos bit će kvaliteta upravljanja gradom od strane Možemo! u sljedeće tri godine. Ukoliko pokažu da zaista mogu upravljati gradom u skladu sa svojim načelima, participativno i transparentno, u tom slučaju je SDP u velikim problemima, kaže Šalaj.

– Svi dosadašnji izazivači SDP-a koji su se pojavljivali na političkoj sceni, i Hrvatski laburisti, ORAH, pa i Živi zid, nikad nisu imali priliku upravljati glavnim gradom, izuzetno važnom lokalnom sredinom, dodaje.

Tomislav Tomašević u drugi krug izlazi protiv Miroslava Škore, ali ima gotovo četiri puta potporu birača.

Miroslav Škoro je već najavio da će dati sve na ideologiju jer se svi trebaju ujediniti protiv ljevice.

– Kad bismo se strogo držali teorije, onda bismo rekli drugi krug su potpuno novi izbori, ne treba uživati na lovorikama rezultata iz prvog kruga. Ali mislim da je ovdje trend potpuno drugačiji, Damir Jugo, komunikolog.

– Možemo! i Tomislav Tomašević su se nametnuli prije mnogo vremena kao jedina ozbiljna alternativa politici Milana Bandića i rezultat je ovdje. Škoro radi jedino što je moguće, on pokušava ideologizirati cijeli drugi krug, zaključuje, piše HRT.

Share This Article