16 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Roditeljstvo se mijenja kako djeca odrastaju: Što su starija, smanjuje se roditeljska...

Roditeljstvo se mijenja kako djeca odrastaju: Što su starija, smanjuje se roditeljska kontrola

I roditelji i djeca se s vremenom mijenjaju. Dječji razvoj potiče promjene u roditeljstvu, a promjene u roditeljstvu utječu na dječji razvoj.

Jennifer E. Lansford, profesorica na Sanford School of Public Policy, sa svojim je kolegama istraživala odnos djece i njihovih roditelja iz devet zemalja (Kina, Kolumbija, Italija, Jordan, Kenija, Filipini, Švedska, Tajland i Sjedinjene Države). Istraživanje su započeli kada su djeca imala osam godina. Na kraju svake godine intervjuirali su ih, a djeca su sada mladi odrasli ljudi.

– Tijekom istraživanja naučili smo mnogo toga, ne samo o razvoju djeteta u različitim kulturnim kontekstima, već i o tome kako se roditeljstvo mijenja kako se djeca razvijaju – rekla je Lansford.

Toplina i kontrola

U različitim kulturnim skupinama roditeljska toplina i kontroliranje djece općenito se smanjuju kako djeca odrastaju i ulaze u adolescenciju.

Roditeljima će možda biti teže nastaviti pokazivati ​​visoku razinu topline dok djeca prelaze u adolescenciju i doživljavaju različite promjene raspoloženja i izražavaju sukob. Povećanje takvog sukoba često je povezano s pokušajima roditelja da izvrše kontrolu ponašanja, pa mogu pokušati smanjiti svoje kontroliranje kao jedan od načina smanjenja sukoba.

Kontrola ponašanja roditelja može ostati viša u adolescenciji u kulturama u kojima roditelji i adolescenti vjeruju da roditelji imaju legitimne ovlasti da i dalje vrše kontrolu nad različitim aspektima njihova života. Ali, čak i u tim kulturama nalazimo na pad kontrole roditelja s vremenom.

Nadziranje

To je jedan od načina na koji roditelji pokušavaju pratiti ponašanje svoje djece i adolescenata iz daljine. Različiti oblici nadziranja, uključujući postavljanje ograničenja, postaju sve izraženiji kako djeca ulaze u adolescenciju i počinju sve manje vremena provoditi pod izravnim nadzorom roditelja, a više s vršnjacima i u drugim aktivnostima izvan kuće.

U mnogim kulturama koje se razlikuju u općim očekivanjima u pogledu adolescenata, utvrđeno je da se želja za većom autonomijom povećava tijekom adolescencije, a adolescenti često žele veću autonomiju nego što su im to njihovi roditelji spremni pružiti. Ovi pregovori vezani uz autonomiju ogledaju se u promjenama pravila roditelja, za koje je utvrđeno da se smanjuju s adolescentnom dobi u mnogim različitim kulturnim kontekstima, piše Psychology Today, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike