1.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Život u Njemačkoj postaje sve skuplji: Rastu cijene grijanja, goriva, hrane...

Život u Njemačkoj postaje sve skuplji: Rastu cijene grijanja, goriva, hrane…

Gorivo i grijanje u Njemačkoj plaćalo se u travnju znatno više nego godinu dana ranije, a iznadprosječni je rast cijena energije potaknuo inflaciju u travnju u Njemačkoj na najvišu razinu u zadnje dvije godine. Savezni zavod za statistiku izračunao je godišnju stopu inflacije od točno 2,0 posto za mjesec.

Posljednji je put tako visoka stopa bila u travnju 2019. Otkako je privremeni rez PDV-a istekao krajem 2020. godine, potrošačke su cijene rasle četvrti mjesec zaredom. Na inflaciju su uglavnom utjecale cijene energije (plus 7,9 posto). Utjecaj je imao porez na CO2 uveden početkom godine i pad cijena energenata prije godinu dana.

Početkom pandemije 2020. cijene sirove nafte srušile su se zbog niske potražnje na svjetskom tržištu, piše Fenix magazin. Također, benzin je skuplji nego što je bio u gotovo dvije godine. Litra Super E10 koštala je u ponedjeljak i utorak u prosjeku od 1,478, odnosno 1,484 eura, ADAC je objavio u srijedu.

Posljednji put gorivo je bilo tako skupo u lipnju 2019. godine. Od početka 2021. dospijeva namet od 25 eura po toni emitiranog ugljičnog dioksida (CO2), koji nastaje gorivom dizela, benzina, lož ulja i prirodnog plina. To uzrokuje porast cijena za grijanje i goriva. Bez uzimanja u obzir cijena energije, stopa inflacije bila bi 1,4 posto, bez loživog ulja i goriva samo 1,2 posto.

Porasle su i cijene hrane, za 1,9 posto u roku od godinu dana. Potrošači su morali platiti znatno više, između ostalog, za posjet frizeru i za osobnu higijenu (plus 6,1 posto). Frizeri, kozmetički saloni ili saloni za nokte posebno teško pate zbog ograničenja u borbi protiv pandemije korone i imaju dodatne troškove zbog poštivanja higijenskih mjera.

Od ožujka do travnja 2021. potrošačke cijene porasle su ukupno 0,7 posto. Prema mišljenju ekonomista, potrošačke će cijene i ove godine rasti i u Njemačkoj i u eurozoni. Direktorica ECB-a Isabel Schnabel pretpostavlja da bi stopa u Njemačkoj uskoro mogla premašiti 3 posto. Godine 2020. inflacija se u pandemiji korone srušila na negativni teritorij, a zatim je naglo porasla 2021. godine te se nastavlja.

Inflacija u SAD-u iznenađujuće je snažno porasla u travnju. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, životni su troškovi porasli za 4,2 posto, kao što je u srijedu objavilo Ministarstvo rada u Washingtonu. To je najviša stopa od rujna 2008. U ožujku je bila znatno niža i iznosila je 2,6 posto. Analitičari su očekivali porast, ali ne u tolikoj mjeri. U prosjeku se očekivala stopa od 3,6 posto, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike