Susreti s ljudima: Celjakovi planovi za razvoj Sisačko-moslavačke županije

Ivan Celjak kandidat je Hrvatske demokratske zajednice za župana Sisačko-moslavačke županije koji je tijekom posljednjih nekoliko tjedana posjetio sve krajeve županije i susreo se s ljudima koji su u velikom broju prepoznali potencijal njegovog programa.

U Celjakovom programu prvo mjesto zauzima hitna gospodarska i stambena obnova Sisačko-moslavačke županije te konkretne mjere za njen demografski oporavak. Iako je Vlada Republike Hrvatske zakonskim okvirom osigurala stopostotnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Celjak je stanovnicima poručio kako će se pobrinuti da se obnova učinkovito i brzo sprovede u djelo.

Poduzetnici u županiji pozdravili su HDZ-ov plan da se u Hrvatskom saboru donese odluka o promjeni statističkih granica regije nakon koje će poduzetnici i privatne tvrtke iz Sisačko-moslavačke županije moći dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve. Bit će im dostupni i beskamatni krediti čime se planira znatno ojačati gospodarstvo županije.

Celjak će se kao župan posebno založiti za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i veće potpore poljoprivredi, kao i za potpuno korištenje turističkog potencijala svih dijelova županije, kroz razvoj zdravstvenog turizma, posebno u termama Topusko, ali i Parku prirode Lonjsko polje te u dolinama Kupe i Une. Cilj je da i domaći i strani turisti otkriju ljepote jedne od najljepših hrvatskih županija, što će znatno doprinijeti lokalnom stanovništvu i pomoći u proširenju njihove ponude i stvaranju novih prilika.

Jedan od bitnijih dijelova programa je županiju razviti kao obrazovni i inovacijski centar. Celjak planira osnivanje poljoprivrednog inkubatora Sisačko-moslavačke županije i poticanje razvoja mjerama potpore poljoprivrednim proizvođačima usmjerenima na siguran tržišni plasman i visoku dodanu vrijednost. Poljoprivrednici s kojima se tijekom kampanje susreo podržavaju veće zalaganje županije za uspostavljanje procesa održive proizvodnje hrane, poticanjem uzgoja autohtonih pasmina i očuvanjem tradicijske baštine.

Mladima se tijekom predstavljanja programa najviše svidjela činjenica što će redovni studenti s područja županije, koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području, dobiti jednokratnu naknadu u iznosu od pet tisuća kuna. Starije generacije u programu kao najvažniju točku pak ističu izgradnju nove bolnice u okviru kompleksa OB dr. Ivo Pedišić Sisak i Zdravstvenog veleučilišta Sisak. Svi su se složili da će županiji doprinijeti obnova i sanacija Ekonomske škole i Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku te Prve osnovne i Srednje škole Petrinja te dovršetak učeničkog doma u Sisku i izgradnja novog učeničkog doma u Novskoj.

Uz postojeći srednjoškolski program tehničar za razvoj videoigara, Celjakov program najavljuje novi kampus u Novskoj koji bi osigurao da taj grad i dalje bude središte gaming industrije u Hrvatskoj. Uz obnovu potresom stradalih domova za starije i nemoćne Petrinja i Glina, proširit će smještajne kapacitete te izgraditi novi dom u Kutini. Nastavak jačanja mreža usluga za hrvatske branitelje, te nastavak uspješne suradnje Ivana Celjaka braniteljima diljem županije, također su među najbitnijim ciljevima programa kojim se Celjak predstavio građanima. (A.R.)

Share This Article