22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dabo: Ova nedjelja presudna je za budućnost Novalje

Dabo: Ova nedjelja presudna je za budućnost Novalje

Ako želite promjene, viziju razvoja, povratak državnih institucija od Ureda za pomorstvo i matičara onda ćete izabrati Ivana Dabu Đonu, kažu u taboru povratnika u politiku u Novalji.

Novalja nije izgubila samo Ured za pomorstvo, nego i Službu za hrvatske branitelje, Službu za zdravstvo i školstvo, a posljednje u nizu je gubljenje značaja Ureda opće uprave. Prijeti, kaže Dabo, da će sve izgubiti i za svaku sitnicu biti prisiljeni odlaziti u Senj, Gospić i Otočac. Otkriva i što misli da treba promijeniti u aktualnoj politici.

Je li sramota za aktualnog gradonačelnika da građani Novalje za svaku sitnicu moraju u Gospić ili Otočac?

Nedopustivo je i neprihvatljivo, a nadasve sramotno da jedna uzorna jedinica lokalne samouprave poput Grada Novalje stalno gubi simbole državne uprave kao poluge pružanja servisa lokalnom pučanstvu. S obzirom da Novalja ima specifičnost otočne sredine time je još veća tragedija gubljenja tih bitnih institucija. Da, spominjete Ured za pomorstvo i još neke bitne ispostave. Najbolnije je gubljenje savjetodavne poljoprivredne službe koja je davala inicijativu i zamah oživljavanju i unaprjeđenju otočne poljoprivrede. Odnedavno, nažalost, nemamo ni stalni ured opće uprave, tek jedan dan u tjednu dolazi djelatnik (matičar) iz Gospića, a gdje je kraj tom dokidanju servisa državne uprave. Krivci za to svakako su aktualni gradonačelnik i župan koji ne vode brigu i nemaju senzibiliteta za građane Novalje te se s pravom mogu sramiti.

Što Vas kao građanina Novalje i bivšeg gradonačelnika najviše boli?

Svakako da me boli puno toga. Caruje birokratski pristup, nema poduzetničkog duha koji nas je krasio, a o idejama i vizijama da ni ne govorimo. Evidentna je loša povezanost i komunikacija s Vladom Republike Hrvatske iz koje proizlazi politička i financijska nestabilnost. Većina programa i projekata datira iz prijašnjeg perioda i tek se sada realiziraju. Projekt „Aglomeracija Novalja“ koji se spominje kao najveća investicija u povijesti Grada financiran je EU fondovima, sredstvima Vlade Republike Hrvatske i domaće komunalne tvrtke. Nevjerojatno je da je izostala financijska potpora Grada Novalje što je paradoks. Novalja je nekada prednjačila na svim poljima i po tome bila prepoznatljiva, a danas je neprepoznatljiva.

Imate li viziju razvoja Novalje u turističkom i prometnom smislu?

Treba ponuditi nove oblike razvoja turizma da bismo mogli pratiti trendove na tržištu. Naglasak treba staviti na razvoj smještajne ponude, poput podizanja kvalitete privatnog smještaja, ruralni smještaj i kuće za odmor. Fokus na hotelsku i glamping ponudu visoke kategorije te na difuzne integralne hotele. Ulaganje u turističku infrastrukturu s naglaskom na uređenje i tematizaciju plaža, razvoj biciklističkih i trekking staza. Jačanje suradnje s organizatorima party turizma uspostavljanjem proizvodnog kluba „Party turizam Novalja“. Afirmacija ruralnog i gastro turizma razvojem OPG kušaonica i gastro trgovina lokalnih proizvoda te uključivanje arheološke baštine u turističku ponudu.

Naglasak posebno treba staviti na razvoj prometnog sustava. Izgradnjom više rotora na problematičnim križanjima osigurat ćemo veću sigurnost i bolju protočnost u prometu. Izgradnjom luke za javni promet Novalja s ribarskom lukom te uređenjem luke Metajna postignut ćemo veće standarde u pomorskom prometu. Završiti luku u Lunu te dovršiti projekt luke Žigljen s izgradnjom višenamjenskog objekta. Također, potrebno je izgraditi helidrom i sportsko turističko letjelište čime stvaramo pretpostavke razvoja novih oblika turizma i pozicioniramo naš grad na tržište sportsko – rekreativnog spektra. Iznad svega, osiguravamo hitni zračni prijevoz u svrhu spašavanja ljudskog zdravlja i života.

Zadnjih godina grad Novalja kao da je izolirana….nema investicija? Novalja se uopće ne spominje kad je riječ o privlačenju novca iz EU fondova…OPG…i ENO- gastro ponuda.. kao da ne postoji?

Da bi bilo investicija treba imati ideja i izgrađenu projektnu dokumentaciju, čega očito nema. Nadasve dobre odnose s Vladom Republike Hrvatske te ljude koji to pokreću. Vjerujem u ljude koji to mogu ostvariti. Svakako treba više vjere i pokretačke energije da bi se realizirale i veće investicije.

Novalja je 90-tih bila primjer svima, a danas je potpuno drukčija priča. Koliko Vam vremena treba za konkretne pomake i promjene?

Dugo sam bio na čelu ovoga Grada i jako dobro mi je poznata njegova problematika. Treba nam ambiciozna gradska uprava, a nadasve njen prvi čovjek. Da, Novalja je nekada bila primjer mnogima, a danas je u tome posustala i neprepoznatljiva je. To ćemo promijeniti vrlo brzo. Za konkretne pomake i promjene treba pola godine. Nove oblike turizma, koji su jako potrebni možemo ponuditi već za iduću turističku sezonu. Za poboljšanje i unaprjeđenje prometa potrebnu su nam dvije godine. Za promjenu klime u društvu i pokretanje svekolikih inicijativa iz programa spremni smo odmah. Prioritet svih prioriteta bit će dogradnja i rekonstrukcija OŠ A.G. Matoša za jednosmjenski rad na radost učenika i zadovoljstvo prosvjetnih djelatnika.

Najnovije

Još iz rubrike