22 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Kako napraviti masku kod kuće? Postupak je veoma lagan, isprobajte ga

VIDEO Kako napraviti masku kod kuće? Postupak je veoma lagan, isprobajte ga

Maske se mogu naći u skoro svakoj trgovini, no praktičnija je ona iz kućne radinosti. Čak i ako niste vješti u šivanju, vrlo lako je možete napraviti, prenosi N1.

Zaštitne maske u posljednjih su godinu dana postale rekvizit bez kojeg ne izlazimo iz kuće. Na to nas je primorala pandemija pa kako bismo zaštitili i sebe i druge, trebamo ih nositi na mjestima za koje je to propisano.

Na početku pandemije do njih je jako bilo teško doći, no sada ih možemo naći gotovo u svakoj trgovini. Najviše se prodaju i koriste medicinske maske, no nisu baš praktične jer su namijenjene jednokratnom korištenju. Osim toga, završavaju u smeću, ali i mimo njega – po parkovima, rijekama i tako onečišćuju okoliš i ugrožavaju životinje.

Bolja ideja (i ugodnija) svakako su maske od tkanine koje lako i brzo možete napraviti i kod kuće. Čak i ako nemate iskustvo u šivanju ili niste baš spretni u „uradi sam” projektima, garantiramo vam da ćete u ovome uspjeti i na kraju biti ponosni na sebe.

Kako napraviti zaštitnu masku?

Mnogi modni brendovi počeli su izrađivati zaštitne maske od raznih tkanina pa je maska tako osim zaštitnog predmeta postala i modni dodatak. Masku možete izraditi iz gotovo svake tkanine, no uvijek se preporučuje čisti pamuk kako bi lakše mogli disati.

Za izradu zaštitne maske potrebni su:

komad tkanine

konac

trakice ili rastezljiva gumica

Postupak:

Izrežite tkaninu ovisno o dimenzijama vašeg lica. Približne dimenzije za muškarce su 25 x 22 cm, za žene 22 x 20 cm, a za djecu 20 x 18 cm. Komad tkanine savijte na pola na dužoj strani, označite sredinu na krajevima, zatim savijte tkaninu do označenog mjesta i ponovno označite četvrtinu na rubovima.

Treću četvrtinu tkanine savijte kako je prikazano u videu te pričvrstite tkaninu pribadačom. Na isti način savijte tkaninu na drugoj četvrtini i pričvrstite je. Isto ponovite i s druge strane. S još četiri pribadače učvrstite sredinu.

Na mašini za šivanje (ili ručno) napravite šav na rubu između dva označena mjesta (pritom izvadite pribadače). Ponovite i s drug strane. Tkaninu na svakom rubu savijte oko pol centimetra, zatim je savijte drugi put da dobijete dupli rub i prošijte. Isto, naravno, napravite i na drugom rubu.

Sada savijte gornju dužu stranu na isti način, ali kod drugog savijanja ostavite dovoljno mjesta za rupu kroz koju ćete provući gumicu. Rub prošijte mašinom i napravite isto i s donje strane.

Iz tkanine sada maknite preostale četiri pribadače koje su bile na sredini. Sada je red na ubacivanje gumice. Probijte rub gumice sigurnosnom iglom (zihericom), zatvorite je i progurajte kroz rupicu na tkanini. Približne dimenzije za dužinu gumice su – za muškarce 80 cm, za žene 70, a za djecu 60 cm.

Kada ste došli do kraja tkanine, gumicu samo nastavite gurati kroz donju rupu na tkanini dok ne dođete do kraja te prošijte slobodne krajeve gumice. Kako biste bili sigurni da će maska pristajati osobi za koju ju šijete, odmah je, ako ste u mogućnosti, isprobajte na njoj.

Gdje držati i kako prati zaštitnu masku?

Kako bi vaša maska pružala učinkovitu zaštitu, trebate je pažljivo brinuti o njoj. To podrazumijeva pohranjivanje na pravom mjestu i redovito pranje.

Masku nipošto nemojte držati u džepu hlača ili jakne ili u pretincu u torbi. Kada je ne koristite, držite je u posebnoj platnenoj vrećici namijenjenoj samo njoj jer će tako skupljati manje prašine i bakterija.

Masku biste trebali oprati u perilici ili na ruke nakon maksimalno dva do tri nošenja. Ako je perete na ruke, upotrijebite vruću vodu i sapun ili je na pet minuta prokuhajte u kipućoj vodi kako bi ubila bakterije. Ako je perete u perilici, temperatura ne bi trebala biti manja od 60 °C.

I ne zaboravite, masku nikada, ali baš nikada ne dijelite s drugim osobama!

Najnovije

Još iz rubrike