23.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zbog pogreške Ministarstva kulture slijepi ostaju bez zvučnih knjiga?

Zbog pogreške Ministarstva kulture slijepi ostaju bez zvučnih knjiga?

Apsurdno je da u godini čitanja, i nedavnom obilježavanju Svjetskog dana knjige i dana hrvatske knjige, 22. travnja 2021.godine, i 500 godina od objavljivanja Judite Marka Marulića i Noći knjige, 23.travnja s temom „Ljekovitost čitanja“, Ministarstvo kulture i medija svojim postupcima onemogućava pristup literaturi ranjivim skupinama, slijepim i slabovidnim osobama”, piše u apelu Zaklade slijepih i slabovidnih osoba „Čujem, vjerujem, vidim“, koja navodi da je slijepim osobama onemogućeno korištenje zvučnih knjiga odlukom Ministarstva kulture i medija RH te su se nakon bezuspješna obraćanja predsjedniku Sabora, premijeru i ministrici kulture, jučer obratili za pomoć i medijima.

“U ovim iznimno teškim vremenima slijepe osobe više nego inače čitaju zvučne knjige. A zbog svoje specifične potrebe i nužnosti bliskog kontakta za ostvarivanje bilo koje aktivnosti, a sada u vrijeme pandemije i zbog epidemiološke mjere fizičke distance to je gotovo nemoguće pa im je čitanje zvučnih knjiga izuzetno važno, a što im se onemogućava postupcima Ministarstva kulture i medija RH”, piše u apelu i navodi se da Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ više od dvanaest godina izdaje zvučne knjige za potrebe slijepih i drugih osoba koje ne mogu čitati standardni tisak i do sada su objavili 645 zvučnih knjiga.

“Godišnje izdamo u zvučnom daisy formatu između 60 i 70 knjiga iz raznih područja (beletristika, publicistika, knjige za mlade i djecu, zdravstva, duhovnosti i sl.). Izdane su knjige dostupne svim slijepim i slabovidnim osobama kao i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak kroz specijalnu knjižnicu „Čujem, vjerujem, vidim“, a trenutačni je 512 korisnika”, pišu iz zaklade, navodeći kako je za izdavanje jedne knjige u zvučnom daisy formatu, ovisno o broju stranica i zahtjevnosti teksta, potrebno osigurati između 3.500 i 4.000 kuna, pa i više.

Dio novca za izdavanje zvučnih knjiga osiguravali su na natječaju „Javne potrebe u kulturi RH – Potpora izdavanju knjiga“ koji objavljuje Ministarstvo kulture i medija RH. “Ove godine je Ministarstvo kulture samoinicijativno, bez da nas se unaprijed obavijesti ili predloži nam, odlučilo da bi naš program trebali prijaviti na drugi natječaj, iako smo sukladno uvjetima isti prijavili na natječaj Javnih potreba u kulturi RH za 2021. kao i prošlih godina.

Rezultati natječaja „Javne potrebe u kulturi, potpora izdavanju knjiga“ za 2021. objavljeni su 20.siječnja 2021. na kojemu nije bilo programa koji je prijavila Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“, ni u odobrenim ni u odbijenim programima”, objašnjavaju u zakladi, pitajući se gdje je završio njihov program, odnosno kako je samo mogao nestati.

“Netko ga je morao ukloniti! Je li to zakonito?”, pitaju se i navode kako ih je prije objave rezultata natječaja 20. siječnja ove godine nazvao državni tajnik Ministarstva kulture i rekao da trebaju svoj program prijaviti na drugi natječaj, koji bi prema njegovim riječima trebao biti objavljen sredinom veljače.

“Upozorili smo državnog tajnika ako se radi o natječaju „“Dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom, mladima i djeci s teškoćama u razvoju“, da se taj natječaj objavljuje sredinom godine i da u tom slučaju ne možemo nastaviti sa izdavanjem zvučnih knjiga u daisy formatu za potrebe slijepih i drugih osoba koje ne mogu koristiti standardni tisak, a i da smo na isti natječaj već prijavljivali program izdavanja zvučnih knjiga u daisy formatu i da program nije dobio potporu jer, navodno, ne zadovoljava kriterije natječaja“, objašnjavaju iz zaklade, navodeći kako im je mjesečno za izdavanje knjiga potrebno oko 25.000 kuna

“Državni tajnik rekao je da svojim sredstvima premostimo to financijsko razdoblje od mjesec dana dok se ne provede natječaj. Nemajući izbora, želeći imati povjerenja u državne institucije i vjerovati onima koji ih predstavljaju, a želeći i nastavak suradnje na izdavanju zvučnih knjiga za potrebe slijepih i drugih osoba koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak, želeći vjerovati državnom tajniku, postupali smo na način da smo vlastitim raspoloživim sredstvima nastavili financiranje programa dok se ne objavi navedeni natječaj. No kako je vrijeme prolazilo, konstantno se od Ministarstva kulture i medija tražila informacija kada će biti objavljen natječaj, na što je iz Ministarstva kulture i medija RH odgovarano, da se ima još malo strpljenja”, navode i vele kako su u međuvremenu potrošili sav novac, koristeći i onaj iz drugih projekata.

“29.ožujka doznalo se za informaciju da će natječaj biti objavljen tijekom travnja, da se rezultati mogu očekivati krajem lipnja, da će potpisivanje ugovora biti u srpnju, a ako se potpora ostvari, onda se novac može očekivati tek u kolovozu. Obratilo se Ministarstvu kulture i i tražio sastanak s ministricom kulture i medija kako bi se riješila situacija u kojoj su se našli zbog postupaka Ministarstva kulture i medija RH i kako će zbog toga slijepim i slabovidnim osobama biti uskraćena mogućnost posudbe prilagođenih knjiga, jer su utrošili sva raspoloživa sredstva za rad računajući na sredstva koja će program dobiti putem natječaja. No odgovora na dopise nije bilo”, kažu iz zaklade, navodeći kako će zbog svega morati prestati s izdavanjem knjiga u daisy formatu i pružanja usluge posudbe zvučnih knjiga slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike