20.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Hoćemo li se ikada riješiti pandemije korone? Evo kako stručnjaci odgovaraju na...

Hoćemo li se ikada riješiti pandemije korone? Evo kako stručnjaci odgovaraju na to pitanje…

Prošlo je više od godinu dana otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila početak pandemije COVID-19, i polako se počinjemo nadati da će doći do smanjenog širenja virusa.

Korištenjem nekoliko učinkovitih cjepiva i provođenjem sigurnosnih mjera poput zabrane putovanja i karantena, u nekim se dijelovima svijeta smanjuje broj slučajeva Covida-19.

Hoće li u nekom trenutku u budućnosti biti moguće eliminirati Covid-19 ili će zauvijek ostati endemičan u nekim regijama?

Većina stručnjaka vjeruje da će zaraza koronavirusom postati endemija, piše ScienceAlert. Endemija znači da će uvijek biti onih koji će se zaraziti, koji će prenijeti infekciju, ali se i oporaviti.

”Tijekom dugog vremena svaka osoba zarazi u prosjeku jednu drugu osobu, tako da broj zaraženih ostane približno isti”, kaže profesor Graham Medley, stručnjak s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

To se veoma razlikuje od pandemije u kojoj je razina prijenosa virusa visoka. Mnoge uobičajene bolesti su endemske, primjerice prehlada.

”Endemske infekcije obično kod djece uzrokuju blage simptome. Endemski koronavirusi nisu povezani sa značajnijom bolešću. Do trenutka kad su djeca odrastu već će puno puta biti izložena i potencijalno zaražena, te su stoga vjerojatno imuna”, kazao je Medley.

Profesor James Wood, epidemiolog sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu, kaže: “Kada se 2009. pojavio pH1N12009 (svinjska gripa), postao je endemičan u roku od godinu dana od početne pandemije i također je potisnuo postojeći soj gripe H1N1 koji cirkulira u ljudima do izumiranja”.

Mnogi virusi, koji su ranije uzrokovali pandemije, kruže i danas. Potpuno iskorijeniti bolest nije lako. Do danas su u svijetu iskorijenjene samo dvije bolesti: boginje i goveđa kuga. U oba slučaja, bila je potrebna velika svjetska kampanja cijepljenja kako bi se postigao imunitet stada.

Dvije mogućnosti kako pandemija može završiti: ili je virus iskorijenjen ili postaje endemičan. Boginje i goveđa kuga iskorijenjene su cjepivima, je li to opcija i za COVID-19?

Doktor Lee Riley iz UC Berkeley ističe jednu ključnu prepreku uklanjanju Covida – koronavirus mogao bi mutirati i postati otporan na cjepiva.

Stručnjak tvrdi ”da na mjestima gdje postoji mješavina cijepljene i necijepljene populacije, cjepiva mogu vršiti selektivni pritisak na virus da izvrši daljnje mutacije, a te će se varijante proširiti među necijepljenim ljudima”, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike