24.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Porfirije: Imam se pravo zamisliti kad Stepinac hvali Pavelićevo kršćanstvo, ali mi...

Porfirije: Imam se pravo zamisliti kad Stepinac hvali Pavelićevo kršćanstvo, ali mi je jasno i da mu nije bilo lako

Porfirije Perić odgovorio je u intervju s Branimirom Pofukom, između ostalog, i na pitanje kako se emocionalno i duhovno osjećao u trenutku kad je ispalo da je izbor za novog patrijarha SPC-a pao na njega, prenosi RTL.

“Prijatelji su mi rekli da postoji videosnimka neposredno nakon izbora na kojoj nekome kažem: ‘Bože, šta me snađe?’ S jedne strane su pomiješani oni osjećaji kojima u takvim trenucima čovjek ne vlada, makar ne potpuno: iznenađenje, zbunjenost, nedoumica, zapravo strah jesam li dostojan, mogu li ispuniti ono za što su me izabrali…”, odgovorio je patrijarh.

“Istina je, imam sada i neke druge, različite obveze, ali neću zaboraviti Baniju i moje Zagrepčane. Samo da Bog da i da prestanu potresi”, dodao je nešto kasnije u razgovoru, podvlačeći svoju raniju izjavu o “Hrvatskoj kao o svojoj drugoj otadžbini”.

Perić se osvrnuo i na svoje komentare sadrža iz pisama što ih je nadbiskup Alojzije Stepinac pisao papi Piju XII 1941. godine, a što mu je povjesničar Jure Krišto kao član katoličko-pravoslavne hrvatsko-srpske komisije o Stepincu predbacio zbog navodnog iznošenja u javnost dokumenata.

“Svima je poznato da vatikanski arhivi vezani za razdoblje kojim smo se u radu komisije bavili više nisu pod embargom i da su dostupni svima”, odgovorio je Perić:

“Dozvolit ćete, međutim, da baš kao što uvaženi gospodin postulator ima pravo da ne vidi ništa problematično u spomenutim pismima, i ja, i to ne kao episkop ili svećenik, čak ni kao kršćanin, nego kao najobičniji čovjek imam pravo, u najmanju ruku, zamisliti se nad rečenicom koja hvali kršćansku vjeru Pavelića gotovo kao vjeru apostolskih razmjera, ili nad rečenicom koja kaže da treba biti oprezan pri prevođenju pravoslavnih u katolike, jer u mnoštvu onih koji prelaze iz pravoslavne u katoličku vjeru ima i poneko tko to čini iz interesa, kao da je tobože riječ o dobrovoljnoj, slobodnoj promjeni vjere pokrenutoj oduševljenjem.”

“Ili, da mi je problem rečenica koja govori o tome koliko je vremena potrebno da pravoslavni Srbi budu likvidirani… Pritom, jasno sam rekao, i to i ovdje ponavljam, da sam svjestan da su okolnosti u kojima je Stepinac živio i djelovao bile više nego teške i komplicirane, da mu nije bilo nimalo jednostavno i lako”, dalje je komentirao:

“To što ja mislim, naravno, ne obvezuje nikoga, ali dozvolit ćete da, ako dajemo pravo svakome da ima svoj stav, i ja, kad mi je već ovakvo pitanje postavljeno, imam pravo i dužnost iznijeti svoje mišljenje. Ako je, pak, nekome problem to što ja imam problema s iskazima u pismu o kojem je riječ, mogu samo reći da mi je zaista žao.”

Najnovije

Još iz rubrike