28.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko često treba mijenjati četku za kosu?

Koliko često treba mijenjati četku za kosu?

Četku za kosu treba redovito čistiti, ali nakon nekog vremena potrebno ju je promijeniti i nabaviti novu. Dermatologinja Anna H. Chacon objasnila je koliko često trebate mijenjati četku za kosu.

Ako koristite gumenu ili plastičnu četku za kosu, trebali biste je promijeniti svakih šest do 12 mjeseci, navodi Chacon. Frizer Michael Sparks ističe da bi četke rađene od životinjskog materijala također trebalo mijenjati svakih šest mjeseci.

Ako niste sigurni od kakvog je materijala izrađena vaša četka za kosu, postoje znakovi koji sugeriraju da vam je potrebna nova. Primjerice, ako se dlačice na četki razdvajaju ili savijaju, to je znak da vam je potrebna nova. Ako je baza četke napukla, također biste trebali kupiti novu.

“Korištenje četke za kosu koja nije u odgovarajućem stanju može biti štetno jer može sadržavati bakterije i plijesan”, objasnila je Chacon. Osim što može izazvati zdravstvene probleme, stara četka također može naštetiti vašoj kosi.

Chacon ističe da dotrajala četka za kosu može “prouzročiti prekomjerno lomljenje kose i oštetiti vrhove”. Spark dodaje da biste prilikom stiliziranje kose mogli koristiti više topline ako vam četka ne funkcionira kako treba, a to će se na kraju odraziti negativno na vašu kosu.

Osim toga, četka za kosu koja se dugo koristi sadrži i mrtve stanice, kosu te osušene proizvode za kosu zbog čega vaša kosa može izgledati masno i prljavo. Dakle, svakih šest do 12 mjeseci trebali biste kupiti novu četku za kosu, piše Bestlife. No, ako imate gustu ili kovrčavu kosu, Chacon savjetuje da i češće mijenjate četku jer će se prije istrošiti, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike