16 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Glazbene novosti: kompilacija Zagreb Calling

Glazbene novosti: kompilacija Zagreb Calling

Glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Dinko Komadina u ovotjednom pregledu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je kompilaciju alternativnih izvođača i bendova Zagreb Calling, zatim nove spotove Alejuandra Buendije, Mr.Leea & IvaneSky i grupe Sunnysiders.

Zagreb Calling: Generacija bez refrena

Prekjučer je objavljena kompilacija Zagreb Calling: Generacija bez refrena. Dostupna je na digitalnim servisima (dakle, na internetu), ali i (za sve ljubitelje gramofonskih ploča) na vinilu. Kompilacija okuplja deset alternativnih izvođača i bendova koji su tijekom četiri dana u siječnju ove godine uživo snimali izvedbe svojih pjesama u zagrebačkom klubu KSET-u.

Idejni začetnik tog projekta je producent Vedran Peternel. On je za ovu prigodu okupio talentirane glazbenike, predstavnike nezavisne domaće scene, a to su: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

Popratne videospotove, snimljene u KSET-u, režirao je Bojan Koštić. Dosad ih je objavljeno već pet, a najnoviji u tom nizu je spot za pjesmu Ne ne ne ne grupe Porto Morto.

Biser iz Alejuandrove Škrinje

Dešperado je novi biser iz Škrinje, aktualnog albuma Alejuandra Buendije, jednog od najboljih glazbenih ostvarenja prošle godine. Pjesma je nastala kao stilska vježba, inspirirana Oliverovim Dišperadunom i diskografijom Peppina Gagliardija. Dragan Đokić je režirao, a Milan Latković snimio popratni videospot u maniri splitskog westerna iz budućnosti.

One-take spot u Vitićevoj Kockici

Mr.Lee & IvaneSky su, dakako, Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Njihova pjesma Sailor je, nakon nastanka, prvo otputovala do Berlina gdje su na njoj sudjelovali fantastični udaraljkaši pod vodstvom Sanje Fišter, dok je aranžmane za violončela ‘skrojio’ skladatelj i dirigent Frano Đurović.

Fotograf i redatelj Saša Hess osmislio je popratni videospot. Snimljen je u samo jednom kadru, i to na stubištu poznate Vitićeve Kockice. No, to nije sve. Ivanka i Mrle vole stvaralaštvo naše poznate književnice Tatjane Gromače pa su je zamolili da u spot uvrsti jednu od svojih poema. Riječ je o zapisu iz njene Knjige izmišljenih snova.

Baranja kao delta Mississippija u spotu Sunnysidersa

Grupa Sunnysiders ovoga je predstavila videospot za pjesmu No Pockets In the Grave, drugi singl s njihova hvaljenog albuma The Bridges. U toj mračnoj blues pjesmi, duboki tromi aranžman dodatno podcrtava stihove koji nas podsjećaju da s ‘ovoga svijeta’ sa sobom na ‘onaj svijet’ nećemo i ne možemo ponijeti ništa materijalno.

Glavnina spota snimljena je u Baranji, koja svojim šumama, širokim poljima, kanalima i močvarama podsjeća na američki Jug i deltu Mississippija. Usto, dodatni kadrovi snimljeni su na zagrebačkom ranžirnom kolodvoru, svojevrsnom groblju vagona i lokomotiva, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike