20.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prijatelj za odnos: Nemojte se zavaravati, gotovo nikad nije onako kako ste...

Prijatelj za odnos: Nemojte se zavaravati, gotovo nikad nije onako kako ste definirali odnos

Bez večere, bez kina i odmah bez odjeće – to su prijatelji s povlasticama. Ako uživate u slobodnom statusu, neobvezan seks s dragim prijateljem za kojeg nikad niste poželjeli da vam postane partner može donijeti zabavne trenutke. Koliko dobro poznajete i osluškujete sebe, toliko dobrog može donijeti usputni seks.

No podjednaka je i opasnost od loših osjećaja, upozoravaju psiholozi. Prva zabluda je uvjeravati se da ste samo u avanturističkom raspoloženju, a zapravo žudite za bliskošću i potporom. Tada nakon usputnog seksa (koliko god dobar bio) slijedi tupost jer nedostaje emocionalne povezanosti, napominju psiholozi. Mudro je i izbjegavati liječenje slomljenog srca seksom s nekim trećim.

Emocije su tada toliko uzburkane da se osjećaj tuge može samo produbiti, savjetuju psihijatri. Iako usputne vratolomije s nekim tko vam je blizak imaju čari, zapitajte se zašto stojite na mjestu. Održavajući vezu koja to zapravo nije podsvjesno zatvarate vrata novim prilikama. Svaki odnos trebao bi zrcaliti čovjeka i njegove emocije, a nakon što se takva iskrenost postigne – slijedi golemo zadovoljstvo.

Jedna od zamki neobveznog seksa s prijateljem jest i to da vam se on može početi sviđati. Tada se “odnos snaga” mijenja jer više niste emocionalno ravnopravni, a vi riskirate povrijeđene osjećaje ako on i dalje misli da je sve po starom.

Iako može biti praktično imati zgodnog prijatelja koji vam je uvijek na raspolaganju, lako dostupan seks svejedno vam odvlači pozornost i oduzima vrijeme koje biste možda proveli u upoznavanju novih ljudi. Važno je da zbog prijatelja s povlasticama ne zapostavite izlaske s drugima.

U ovakvom odnosu, u kojemu su ’emocije zabranjene’, mozak se nauči dizati ‘zid’ i negirati osjećaje, upozoravaju psiholozi. To je obrambeni mehanizam kojim se štitite od povrijeđenosti. Problem nastaje kad upoznate nekog novog kome se ne možete otvoriti, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike