16 C
Zagreb
Naslovnica Tech Misteriozna neurološka bolest zabrinjava liječnike: Pacijenti imaju napadaje, haluciniraju i postaju agresivni

Misteriozna neurološka bolest zabrinjava liječnike: Pacijenti imaju napadaje, haluciniraju i postaju agresivni

Liječnici u Kanadi sve češće se susreću s pacijentima koji pokazuju simptome slične onima Creutzfeldt-Jakobove bolesti (“kravljeg ludila”) zbog niza slučajeva koji uključuju gubitak pamćenja, halucinacije i atrofiju mišića.

Političari u provinciji New Brunswick od liječnika zahtjevaju brze odgovore, ali s tako malo slučajeva stručnjaci kažu da ima puno više pitanja nego odgovora i poručili su javnosti da ne paničari.

Više od godinu dana službenici javnog zdravstva prate “skupinu” od 43 slučaja za koje sumnjaju da pate od neurološku bolest bez poznatog uzroka, piše BBC.

Prije gotovo dvije godine Roger Ellis dobio je prve epileptične napadaje tijekom proslave 40. godišnjice braka. Ellis, muškarac u ranim 60-ima, bio je posve zdrav do tog lipanjskog dana te uživao u mirovini nakon desetljeća rada.

Njegov sin, Steve Ellis, kaže kako se nakon tog kobnog dana zdravlje njegovog oca naglo pogoršalo.

“Imao je halucinacije, izgubio dosta kila, bio je agresivan, ponavljao je neke rečenice. U jednom trenutku nije mogao ni hodati. Tri mjeseca nakon prvih napadaja došli smo u bolnicu kako bi nam rekli da vjeruju da umire, ali nitko nije znao zašto”, objasnio je.

Liječnici Rogera Ellisa prvi su put posumnjali na Creutzfeldt-Jakobovu bolest [CJD]. CJD je ljudska prionska bolest, fatalni i rijetki degenerativni poremećaj mozga pri kojem se kod pacijenata javljaju simptomi poput gubitka pamćenja, promjena ponašanja i poteškoća s koordinacijom.

Jedna od nadaleko poznatih kategorija je Variant CJD, koja je povezana s jedenjem kontaminiranog mesa zaraženog ‘bolešću ludih krava’. CJD također spada u širu kategoriju moždanih poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te ALS-a, u kojoj se proteini u živčanom sustavu pogrešno sklapaju.

Međutim, test na CJD bio jenegativan, kao i niz drugih testova koje su provodili doktori dok su pokušali utvrditi uzrok bolesti.

Njegov sin kaže da je medicinski tim dao sve od sebe da ublaži različite simptome, ali da je i dalje ostalo nejasno što zapravo stoji iza napadaja gospodina Ellisa.

U ožujku ove godine obitelj Ellis je djelomičnu dijagnozu za zdravstveno stanje gospodina Rogera. Naime, Radio-Canada, kanadska javna radiotelevizija, dobila je kopiju javnozdravstvenog dopisa koji je poslan provincijskim medicinskim stručnjacima upozoravajući na skupinu pacijenata koji pokazuju simoptome nepoznate degenerativne bolesti mozga.

Trenunto se smatra se da je Roger Ellis jedan od oboljelih od te misterijozne bolesti i sadase nalazi pod nadzorom je dr. Aliera Marrera.

Neurolog iz Sveučilišnog bolničkog centra dr. Georges-L. Dumont iz Monctona kaže da su se liječnici prvi put susreli sa zbunjujućom bolešću 2015. godine. Kaže da se radilo o samo jednom pacijentu i ‘izoliranom i netipičnom slučaju’.

No, od tada se pojavilo više pacijenata što je bilo dovoljno za liječnike da njihovo stanje identificiraju kao sindrom “koji nije nikad prije viđen”.

U pokrajinama Akadijski poluotok i New Brunswickuse trenutno se prati 48 slučajeva, ravnomjerno podijeljenih između muškaraca i žena, u dobi od 18 do 85 godina. Vjeruje se da je šest osoba umrlo od te bolesti.

Doktor Marrero kaže da su simptomi raznoliki i mogu varirati među pacijentima.

Isprva mogu postojati promjene u ponašanju poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti, zajedno s neobjašnjivom boli, bolovima u mišićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba.

Pacijenti često imaju poteškoće sa spavanjem i probleme s pamćenjem. Mogu se pojaviti brzo napredujuća oštećenja govora koja otežavaju komunikaciju i vođenje tečnog razgovora – stvari poput mucanja ili ponavljanja riječi.

Nekoliko je pacijenata imalo prolaznu ‘Capgrasovu zabludu’, psihijatrijski poremećaj u kojem osoba vjeruje da je netko njima blizak zamijenjen varalicom.

“To je prilično uznemirujuće, jer bi pacijent rekao svojoj ženi: ‘Oprostite gospođo, ne možete u moj krevet, ja sam oženjen muškarac’, pa čak i ako supruga navede svoje ime, rekao bi: ‘Vi niste ta osoba”’, objašnjava dr. Marrero.

Sljedeći simptom je brzo mršavljenje i atrofija mišića, kao i poremećaji vida i problemi s koordinacijom te nehotično trzanje mišića. Mnogi pacijenti trebaju pomoć hodalice ili invalidskih kolica, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike