26.9 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo HUPUZ: Zašto se pacijentima ne omogući da medicinske postupke „na uputnicu“ mogu...

HUPUZ: Zašto se pacijentima ne omogući da medicinske postupke „na uputnicu“ mogu obaviti u zdravstvenim ustavama u privatnom vlasništvu?

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ poziva i apelira na ministra zdravstva Vilija Beroša i na ukupnu zdravstvenu administraciju da žurno omoguće pacijentima da svoje dijagnostičke i terapijske postupke, na koje čekaju i do godinu dana, mogu ostvariti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Svjedoci smo slučaja Klinike za tumore u Zagrebu, u kojoj su zadnjih dana, zbog nedostatka radiologa, bili prisiljeni otkazivati postupke onkološkim bolesnicima. Umjesto da ne budu u neizvjesnosti i strahu za zdravlje i život – dok su prisiljeni čekati i odgađati svoje termine za medicinsku uslugu – pacijenti su mogli ostvariti svoje pravo na dijagnostiku ili terapiju u nekoj od zdravstvenih ustanova koje su u privatnom vlasništvu.

HUPUZ napominje da se svaka usluga u zdravstvu – bez obzira na to je li riječ o specijalističkom pregledu, dijagnostici, terapiji ili zbrinjavanju nekog hitnog stanja – plaća po utvrđenoj tarifi HZZO-a. Javne zdravstvene ustanove (bez obzira je li riječ o bolnicama, poliklinikama ili domovima zdravlja) račun za svaku učinjenu medicinsku uslugu šalju HZZO-u, a nakon toga im se ona plaća. Trošak pokrivaju svi zaposleni iz svojih bruto plaća, odnosno pokrivali su ih u vrijeme dok su bili zaposleni.

Zbog toga je potpuno nejasno zašto HZZO-a i zdravstvena administracija pacijentima ne žele omogućiti da dobiju uslugu „na uputnicu“ u zdravstvenoj ustanovi koja je u privatnom vlasništvu? Pacijenti su ionako tu uslugu platili iz osiguranja koje mjesečno iz svojih plaća izdvajaju za HZZO, a umjesto da je dobiju onda kada je trebaju, na pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke i terapijske postupke moraju čekati i do godinu dana. HUPUZ podsjeća da je situacija u hrvatskom zdravstvenom sustavu u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti. HUPUZ traži da se u nužnoj reformi zdravstva izjednače svi legalni pružatelji zdravstvenih usluga bez obzira na to u čijem su vlasništvu, stoji u priopćenju.

Najnovije

Još iz rubrike