20.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Austrijska ministrica za EU želi "zelenu putovnicu“ proširiti na zapadni Balkan

Austrijska ministrica za EU želi “zelenu putovnicu“ proširiti na zapadni Balkan

Austrijska ministrica za Europsku uniju i ustav Karoline Edtstadler, koja boravi u službenom posjetu Albaniji, u četvrtak je za austrijsku novinsku agenciju APA izjavila kako si „apsolutno“ može zamisliti da se „zelena putovnica“ kao isprava koja omogućuje putovanje između država u vrijeme pandemije koronavirusa proširi i na „treće zemlje“, prije svega na zapadni Balkan.

„Za nas je zapadni Balkan jednostavno regija koja nam je bliska, odakle je kod nas također mnogo ljudi koji redovno onamo putuju i stoga sam za to da i na te zemlje proširimo – zelenu putovnicu“, pojasnila je Edtstadler. Napomenula je kako se kod država „zapadnog Balkana“ radi o zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU i stoga bi bilo uputno da se pri izradi svojih certifikata i tehničkih uvjeta orijentiraju na države članice EU kako bi njihovi građani mogli sigurno putovati u Austriju.

„Ali vrijedi i obrnuto: Ljetna je sezona pred vratima. Koliko god da je lijepo odmor provesti u Austriji, mogu razumjeti sve one koji žele na ljeto ponovno vidjeti more, a tu je zapadni Balkan vrlo blizu“, istaknula je austrijska ministrica za EU i ustav.

Edtstadler tvrdi kako je apsolutno moguće „zelene putovnice“ proširiti i na „treće zemlje“, te da tom potezu, iz njenog kuta gledanja, „ništa ne stoji na putu“.

Dodala je kako to treba primijeniti ne samo na zapadni Balkan nego i na ostale zemlje poput Španjolske, Portugala i država Južne Amerike. „Zelena putovnica“, koja treba sadržavati podatke o cijepljenju protiv koronavirusa, ozdravljenju ili svježi negativni koronatest na snagu trebala bi stupiti na europskoj razini do ljeta, a u Austriji u tri faze.

Prva faza počinje otključavanjem Austrije 19. svibnja. U Austriji će od toga datuma „zeleni certifikat“ u obliku papirnate potvrde o jednom od tri statusa – cijepljen-ozdravljen-testiran – biti obvezna „ulaznica“ za ugostiteljske lokale, hotele te kulturne i sportske priredbe.

Druga faza počinje 4. lipnja kada će „zelena putovnica“ poprimiti digitalni oblik i sadržavati obvezan QR kod osobe koja je posjeduje, dok je treća ovisna o EU i stupanju na snagu na europskoj razini jedinstvenog zelenog certifikata EU za sve njene članice, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike