10.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pomor miševa na Kvarneru uznemirio građane: Nalazimo ih oko kuća, na cesti…

Pomor miševa na Kvarneru uznemirio građane: Nalazimo ih oko kuća, na cesti…

S obzirom na blizinu Gorskog kotara, i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost Matuljaca koji su alarmirali komunalnu službu, ali i zvali veterinare, je izuzetno velika, prenosi N1.

Brojni stanovnici gornjeg područja Općine Matulji na svakom koraku nailaze na mrtve poljske miševe. Brojni žitelji više naselja pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja, piše Novi list.

S obzirom na blizinu Gorskog kotara i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost Matuljaca koji su alarmirali komunalnu službu, ali i zvali veterinare, izuzetno je velika.

“Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Točnije u petak 35, subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa”, rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja.

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe – epidemiologa, Nastavni zavod i veterinara, a koji su ih izvijestili da nema mjesta panici. Ipak, s obzirom na sve više zabilježenih slučajeva, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora.

“Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica”, objasnio je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

Najnovije

Još iz rubrike