10.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako vam kruh može pomoći u mršavljenju?

Kako vam kruh može pomoći u mršavljenju?

Ugljikohidrati vam zapravo mogu pomoći pri mršavljenju.

S porastom popularnosti dijeta s malo ugljikohidrata, poput keto dijete, na jedenje kruha ponovno se gleda kao na grijeh. No kriška kruha ujutro s kajganom stvarno nije loša za vas.

U stvari, mnogi registrirani dijetetičari istaknuli su mnogo načina na koje vam kruh može pomoći da izgubite neželjene kilograme.

“Prvo – kruh zadovoljava. Pogotovo kad se tostira”, kaže Frances Largeman-Roth, stručnjakinja za prehranu. “Ako ste izbacili ugljikohidrate kako bi smršavili to se često manifestira tako da vaše tijelo i mozak žude za njima. Bolje je svjesno uključiti ugljikohidrate u svoje obroke kako biste potaknuli zadovoljstvo i serotonin. Manja je vjerojatnost da ćete posegnuti za nezdravim grickalicama ako se osjećate zadovoljno”, kaže.

Naposljetku, najbitnije kakvu vrstu kruha konzumirate. Onaj od cjelovitih žitarica može pomoći pri mršavljenju. U nastavku su pobrojani načini kako točno kruh pomaže u gubljenju kilograma.

Duže se osjećate sitima

“Mnogi ljudi izbjegavaju žitarice zbog straha od debljanja, ali zapravo nema potrebe”, kaže dr. Lisa Young. “Kruh od cjelovitih žitarica (poput cjelovite pšenice, zobi ili proklijalog zrna) zasićen je i sadrži vlakna koja će vas satima zadovoljiti. Preskočite rafinirani bijeli kruh, uključujući kiflice”.

“Kruh nije nužno nešto zbog čega se debljate”, dodaje Megan Byrd, registrirana dijetetičarka. “Zapravo, odabir kruha s visokim udjelom vlakana i cjelovitih žitarica zapravo je zasitniji i dulje se probavlja. To dovodi do toga da se dulje osjećate sitije, imate manje žudnje i imate zdraviji probavni trakt.”

Dobivate dozu vlakana

Zbog vlakana u kruhu se osjećate sito. Tradicionalni “bijeli” kruh nije tako zasitan jer se prirodne cjelovite žitarice, uključujući vlakna, uklanjaju iz pšenice tijekom obrade. Kruh od cjelovitih žitarica i dalje sadrži one hranjive sastojke – posebno vlakna, koja se smatraju najboljom stvari za jesti za mršavljenje.

“Kruh od cjelovitih žitarica može sadržavati poprilično vlakana po kriški”, kaže dr. Jinan Banna. “Vlakna vam pomažu da se osjećate sito i doprinose vrlo malo kalorija prehrani. Vlakna su važan faktor za mršavljenje.”

Bolje probavno zdravlje

Uz osjećaj sitosti, jedan od najvažnijih aspekata jedenja hrane bogate vlaknima je kako vlakna igraju važnu ulogu u vašem cjelokupnom zdravlju crijeva, što je ključna komponenta u promicanju zdrave probave, prema Johns Hopkins Medicine.

“Jesti kruh koji je od 100% cjelovite pšenice ili cjelovitog zrna znači da se radi s cjelovitim brašnom. U znanstvenom smislu to znači da su mekinje i klice još uvijek netaknuti, dok su u bijelom kruhu ti dijelovi zrna uklonjeni “, kaže dijetetičarka Amy Goodson. “To čini brašno bogatije vlaknima, što može pomoći u regulaciji šećera u krvi, promiče zdravlje crijeva, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a može pomoći i u kontroli tjelesne težine.”

Uz cjelovite žitarice bogate vlaknima, Goodson ističe da su ove vrste kruha pune i drugih korisnih hranjivih sastojaka za zdravlje vašeg tijela, poput vitamina B skupine, folata, željeza, magnezija, mangana i cinka.

Može spriječiti prejedanje

Prilično je jednostavno – ako se nakon nekog obroka dulje osjećate sitima, manja je vjerojatnost da ćete grickati nešto između obroka.

“Vrste kruha od cjelovitih žitarica imaju visok udio prehrambenih vlakana”, kaže dijetetičar Edie Reads. “To vam daje osjećaj sitosti dulje, tako da vam svakih nekoliko sati ne zatrebaju grickalice”.

“Vlakna koja se nalaze u ovim vrstama kruha pomoći će vam da se osjećate siti i zadovoljni, što može spriječiti prejedanje kalorično guste hrane tijekom dana”, dodaje Best.

Odličan je dodatak drugim namirnicama

Biste li zgnječili pola avokada i pojeli ga žlicom? Vjerojatno ne. Ali svakako biste ga namazali na krišku kruha od cjelovitih žitarica.

Best ističe da kruh od cjelovitih žitarica može biti jednostavan način da svom obroku dodate još zasitnije, hranjivije hrane koju bez njega inače ne biste dobili. Ona preporučuje avokado i jaja kao i mazanje maslaca od orašastih plodova i dodavanje malo narezane banane također omogućuje jednostavan i zasitan međuobrok, piše Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike