9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Spomenik Nikoli Tesli vraćen u Gospić

Spomenik Nikoli Tesli vraćen u Gospić

Gospić je udaljen tek nekoliko kilometara od Smiljana, mjesta u kojem se Nikola Tesla rodio. U Gospiću se Tesla školovao, stjecao svoja prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijeloga svog života u mislima i brojnim tekstovima se uvijek iznova vraćao.

Poseban program kakvoga zaslužuje veliki znanstvenik održan je u Gospiću u režiji Krešimira Dolenčića. Nakon gotovo 30 godina od devastacije spomenik je doživio svoj veliki povratak. Smješten je na istoimenom trgu Nikole Tesle, a koncepcijski bi trebao održavati život, rad i osobnost velikog znanstvenika.

Ovim činom Gospić se još jednom odužio velikom znanstveniku, odao mu dužno priznanje. Impozantni spomenik visok je oko tri metra, težak tonu i 200 kilograma. Izrađen je u čistoj bronci.

– Sjetili smo se zapisa o njegovom školovanju, o gimnaziji koju je pohađao. Sjetili smo se svih onih uspomena o kojima smo čitali i slušali, o tome kako se iz jednog tako malog mjesta može krenuti na jedan tako dalek i tako veliki put. Povratak ovog spomenika koji je bio devastiran čini nas danas posebno ponosnima jer svjedočimo još jednom pobjedi kulture i civilizacijskim razinama uljuđenosti, jer uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju i vazda zagovarati obnovu i povratak života, kazala je u povodu svečanosti Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike