9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Lalić o kandidaturi Zlate Đurđević: Eskalirat će odnosi premijera i predsjednika

Lalić o kandidaturi Zlate Đurđević: Eskalirat će odnosi premijera i predsjednika

Profesor s Fakulteta političkih znanosti, Dražen Lalić, gostovao je u Novom danu i komentirao sukob predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića i predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.

“Zajedništvo bi u smislu društvene integracije trebalo biti važno ne samo za hrvatsko, nego za svako društvo, a istovremeno bi trebalo biti prisutno izražavanje razlika i različitih interesa i usklađivanja tih razlika. Tako je društvo profilirano. S jedne strane moraju iskazati razliku ili uspostaviti konsenzus oko nekih stvari, a s druge strane političari se moraju boriti za svoje interese”, rekao je Lalić.

Ako nas zajedništvo grije, onda nas izražavanje razlika, pa i pripadajući sukobi ako su umjereni, kontrolirani i ne idu u nasilje, provjetravaju, dodao je.

Profesor je kazao da bi predsjednik Republike, prema Ustavu, trebao rinuti za redovito usklađeno djelovanje državne vlasti. “Postavljam pitanje – koliko se predsjednik brine za redovito usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti? Nema tu ni usklađenosti ni stabilnosti”, rekao je.

“Situacija je kod nas učmala i zrak je težak za disanje”, kazao je Lalić.

Komentirao je i način komunikacije Plenkovića i Milanovića.

“Plenković se obraća biračima i simpatizerima HDZ-a, svaki zarez mjeri da ne bi naštetio u lokalnim izbrima koji su jako važni ne samo kao provjera političkog bila javnosti, nego i za samu političku sudbinu Plenkovića. Milanović se obraća javnosti u cijelosti i od nje traži potporu i to je logično s obzirom na to da je Milanović imao izbore prije godinu i pol dana, on je sljedeće 3 i pol godine siguran, ima legitimitet, dobio je oko 53 posto glasova i tu je veliki problem kod Plenkovića”, rekao je Lalić.

“S druge strane, uvijek je pitanje kako se obraćaju i jedan i drugi, kako odašilju svoje poruke. Poruke Milanovića su previše obilježene uvredama i ja bih rekao nepriličnim, nepristojnim komuniciranjem, a poruke Plenkovića su obilježene licemjerstvom i pitanje je radi li se o najernom okretanju od političke društvenosti ili je u balonu i pojma nema što se događa u stvarnom životu. U porukama Plenkovića nerijetko ima uvreda, pogotovo upućenih prema Milanoviću pa i njegovim pristalicama”, rekao je Lalić.

“Komuniciranje Milanovića je obilježeno licemjerstvom. Zar nije bio premijer 4 godine i imao priliku za reforme, da sredi probleme u društvu? Sad govori da je protiv pozdrava Za dom spremni, a mogao ga je riješiti”, rekao je Lalić.

Za kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda rekao je da ga izrazito veseli.

“Pitanje je koji će akteri trpjeti štetu, jer će odnosi eskalirati. Tko tu profitira, a tko tu gubi? Moguće je da jedan i drugi gube. Tko gubi više? Šokirao sam se kad sam čuo za izjavu Plenkovića da HDZ i vladajuća većina u parlamentu neće podržati profesoricu Đurđević. Ona treba biti podržana ili nepodržana s obzirom na njene kvalitete i dosadašnji autoritet koji je postigla u pravnoj struci i znanosti. Isto tako očekivanja od njenog budućeg djelovanja na tom planu. Plenković i suradnici su to stavili sa strane”, rekao je Lalić.

O komunikaciji Plenkovića i Milanovića profesor s Fakulteta političkih znanosti kaže da se radi o “dva ovna na brvnu”. “Meni je kao građaninu više stalo do brvna, nego do ovnova, u simboličkom smislu”, rekao je Lalić.

Lalić je rekao i da se, prema njegovu izračunu, dvojica čelnih ljudi u državi službeno nisu sastali već 127 dana, odnosno od potresa u Petrinji.

Najnovije

Još iz rubrike