Društvene mreže su dobre za održavanje kontakata, ali ne mogu zamijeniti susret uživo

Foto: Unsplash

Društvene mreže i različite aplikacije za dopisivanje i videorazgovore pokazali su se neophodnima za održavanje kontakata s prijateljima i obitelji tijekom pandemije i izolacije. No, iako su dobrodošli kako bi umanjili osjećaj usamljenosti i izoliranosti, ne mogu zamijeniti susrete uživo.

Upravo su to dokazali istraživači sa Sveučilišta Michigan State u svom posljednjim istraživanju objavljenom u Addictive Behaviors.

Kako je pojasnio izvanredni profesor Dar Meshi s Odjela za oglašavanje i odnose s javnošću, društvene mreže možda olakšavaju komunikaciju s drugim osobama putem interneta, ali ne pružaju iste benefite kao komunikcija s ljudima uživo.

Proučavali su komunikaciju ljudi putem društvenih mreža i njihovu utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca. Naime, već su ranije znanstvenici utvrdili da korištenje društvenih mreža može biti problematično jer kod pojedinaca može dovesti do pojave anksioznosti, depresije i osjećaja društvene izolacije.

U ovoj su studiji Meshi i njegovi suradnici postavili teoriju da društvene mreže ne dopuštaju stvaranje značajnijih veza, koje su potrebne za stvaranje podrške i zaštitu od pogoršanja mentalnog zdravlja.

Meshi i izvanredni profesor Morgan Ellithorpe sa Sveučilišta u Delawareu, ispitivali su više od 400 studenata kako bi otkrili koliko su društvene mreže problematične, ali i kakvu podršku studenti dobivaju među prijateljima uživo i na društvenim mrežama.

Analiza odgovora studenata pokazala je da, iako to možda tako ponekad izgleda, društvene mreže ne potiču ovisnost i ovisničko ponašanje. Međutim, preokupacija društvenim mrežama može dovesti do izolacije od kontakata u stvarnom životu, a onda i do slabljenja takve podrške uživo. To potom dovodi do lošijeg mentalnog zdravlja.

Znanstvenici stoga potiču ljude koji provode puno vremena na društvenim mrežama, da se češće druže s dragim im ljudima i u stvarnom životu.

Dakle, iako je dopisivanje putem društvenih mreža zgodan način da ostanete u kontaktu s prijateljima i obitelji, odvojite nešto vremena i nađite se s njima licem u lice. Prošećite parkom ili pak sjednite na kavu, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article