21.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Bolovi u nogama u mirovanju: Uzrok, simptomi i kada se morate javiti...

Bolovi u nogama u mirovanju: Uzrok, simptomi i kada se morate javiti doktoru?

Neugodni trnci, grčevi u nogama, bolovi u nogama ispod koljena pri mirovanju… Zvuči poznato? Osjećaj bolova u nogama u mirovanju može biti izazvan kontrakcijom mišića ili grčevima koji se uglavnom pojavljuju u noći, kada se spremate za spavanje. Nekoliko je mogućih razloga zašto nastaju bolovi u nogama u mirovanju, ali konkretan uzrok još uvijek nije u potpunosti poznat, a može biti i individualan.

Osim grčeva mogu se pojaviti i trnci te trzanje nogu u mirovanju. Najčešći uzrok trnjenja nogu u mirovanju je slaba cirkulacija nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja na mjestu. Osjećaj trnjenja u nogama se pojavljuje i kao simptom nadraženosti živaca kralješnice ili u slučaju hernije diska. Uzrok bolova nogama u mirovanju mogu biti i bolesti vena.

Liječenje bolova u nogama u mirovanju ovisit će o uzroku boli.

Grčevi u nogama u mirovanju

Jedan od najčešćih uzroka bolova u nogama su grčevi ili mišićni spazmi. Bolovi u nogama u mirovanju često se pojavljuju u donjem dijelu nogu, mišićima lista i gležnja. Mišićni spazmi ili grčevi ne moraju indicirati neki zdravstveni problem, već se najčešće pojavljuju zbog nekog od ovih razloga:

dehidracija tijela
manjka elektrolita
slaba kondicija
umor mišića od pretjerane aktivnosti
umor mišića od vježbe nakon ranijeg dužeg mirovanja

Grčevi u nogama se često pojavljuju kod sportaša, no nije neobično i da se dogode kod osoba svih generacija i spola jer je uzrok boli često dehidracija. Sužavanje arterija koje dovode krv do nogu može izazvati osjećaj sličan grčevima kao i nakon vježbanja. Do sužavanja dolazi zbog nedostatne količine tekućine u organizmu ili dehidracije. Manjak elektrolita, kalcija, kalija i magnezija može stvarati grčeve u nogama zbog čega se preporučuje nadomještanje tih sastojaka prehranom i dodacima prehrani.

Slične simptome izazivaju i diuretici koji smanjuju razinu navedenih minerala. Uzrok nastanka grčeva može biti i pritisak na živce u kralježnici, no u ovom slučaju se bolovi u nogama u mirovanju smanjuju, a kod hodanja pojačavaju.

Sindrom nemirnih nogu

Osjećaj nelagode, boli ili trnaca u nogama prije spavanja ili nakon aktivnog dana često se pojavljuje kod starijih ljudi i žena, no od ovog osjećaja pati oko 10% populacije. Sindrom nemirnih nogu uzrokuje bolove u nogama u mirovanju, ali se ta bol može pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Noćni trzaji se mogu pojavljivati i kao posljedica anksioznosti i depresije.

Kod ovog sindroma postoji jak osjećaj i želja da se noge pomiču kao da je potrebno još aktivnosti. Simptomi se pojačavaju s dužim mirovanjem pa se mogu pojaviti i za vrijeme sna što mnoge bolesnike budi i otežava normalno spavanje. Bol koju bolesnici osjećaju ne locira se na koži već se češće opisuje kao bol u kostima ili mišićima. Osim osjećaja potrebe za pomicanjem nogu, ovo su još neki od simptoma sindroma nemirnih nogu:

napetost mišića
žarenje u nogama
trnci
bol
trzanje

Pomoć kod sindroma nemirnih nogu može biti kretanje, hodanje ili fokusiranje na druge radnje. Međutim, često je potrebno liječenje koje se uglavnom fokusira na liječenje drugih bolesti poput problema s radom štitnjače ili reumatoidnog artritisa. O konkretnom uzroku će ovisiti i liječenje. Drugi mogući uzroci bolova u nogama u mirovanju. Bol u nogama može se pojaviti i zbog nekih zdravstvenih stanja ili poteškoća koje mogu uzrokovati grčenje, trnjenje ili probadanje u nogama u mirovanju.

Mogući uzroci su:

pritisak na živce u kralješnici
alkoholizam
trudnoća
zatajenje bubrega
hipotireoza ili loš rad štitnjače
dijabetes
migrena ili druge neurološke poteškoće
Pritisak na živce kralježnice

Pritisak na živce u kralješnici može izazvati bolove nogu u mirovanju koji prolaze kroz cijelu nogu. Tu se radi o oštroj boli s jedne strane noge koja može izazivati grčenje okolnog mišića.

U slučaju pritiska živca stvara se nagli osjećaj boli i ukočenosti. Ova bol se smanjuje određenim pokretima, a pojačava hodanjem. Ovo stanje potrebno je liječiti terapijama, vježbama pa čak i lijekovima.

Alkoholizam

Pretjerano konzumiranje alkohola izaziva promjene u središnjem živčanom sustavu. Jedan od simptoma apstinencije nakon uzimanja alkohola može biti tremor šaka i nogu u mirovanju, čak i tremor cijelog tijela. Apstinencija bi mogla uzrokovati i osjećaj boli u nogama u mirovanju, grčeve i drhtanje.

Trudnoća

U trudnoći, zbog povećanog pritiska na noge, može doći do zastoja krvi u venama što može uzrokovati bol. Cirkulatorne smetnje u trudnoći nastaju zbog povećanog volumena krvi, sklonosti nakupljanja tekućine te zbog utjecaja hormona može doći do slabljenja stijenki vena.

To može stvarati venska proširenja koja mogu biti bolna. Osim toga, kao posljedica djelovanja hormona relaksina se u trudnoći povećava rastezljivost ligamenata i zglobova što može izazvati bol od kralježnice do koljena. Ta bol nastaje iznenada i povećava se kod okretanja ili hodanja po stepenicama, a pojavljuje se i u
mirovanju.

Proširene vene

Bolove u nogama u mirovanju mogu uzrokovati proširene vene. Osim bolova simptomi su i vidljive mrežice kapilara, oticanje nogu te osjećaj težine u nogama. Uzroci nastanka proširenih vena su razni, a mogu biti genetska predispozicija, prekomjerna težina ili manjak kretanja. Liječenje se izvodi lijekovima te nošenjem kompresorskih čarapa za proširene vene, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike