22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Beč prvi grad u EU koji počinje cijepiti trudnice

Beč prvi grad u EU koji počinje cijepiti trudnice

Nakon što je krajem travnja austrijski Nacionalni stožer za cijepljenje protiv koronavirusa uvrstio trudnice u prioritetnu skupinu, Grad Beč je odmah reagirao i na inicijativu Bečkog saveza za zdravstvo najavio sredinom svibnja početak cijepljenja budućih majki. Time je Grad Beč postao prvi grad u Europskoj uniji koji je otvorio mogućnost da trudnice od 13 mjeseca trudnoće nadalje budu cijepljenje protiv COVID-a 19, rekao je bečki gradski vijećnik za zdravlje Peter Hacker. Kako je istaknuo pripreme i prijave su već u tijeku. Dodao je kako je također uvedena i posebna kategorija za prijavu trudnica na web stranici gradskog Servisa za cijepljenje (impfservice.wien).

Kako se napominje u najavi plana cijepljenja trudnica, a trenutačno ih je u Beču oko 12.000, u slučaju velikog broja prijava prvenstvo će imati one u visokom stupnju trudnoće. Grad Beč je najavio kako trudnicama namjerava ponuditi više vremena za odluku, uz prethodno stručno savjetovanje u koje će biti uključen veći broj ginekologa.

Iako trudnice, kako je rekao Hacker ne pokazuju povećanu sklonost zarazi od koronavirusa, znanstvene studije su pokazale da u usporedbi s ženama iz iste starosne skupine koje nisu trudne, one u „blaženom stanju“ češće obolijevaju od „teškog“ oblika korona zaraze. Navedenu činjenicu iz prakse potvrdili su i liječnici specijalisti iz bolnice Ottakring u 16. bečkom stambenom okrugu, koja već 14 mjeseci za veći dio Beča zbrinjava trudnice oboljele od koronavirusa, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike