9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znamo da crveno meso nije najzdravije, no koliko ga se ipak smije...

Znamo da crveno meso nije najzdravije, no koliko ga se ipak smije jesti?

Iako ima hrpu pozitivnih utjecaja na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih nutrijenata, crveno se meso povezuje i s nekim bolestima, npr. srca i krvožilnog sustava i rakom debelog crijeva.

Pitanje koliko je crvenog mesa zdravo za naše tijelo stalno je aktualno, a odgovori se često od stručnjaka do stručnjaka razliku, no prvo bismo trebali znati što se točno smatra crvenim mesom.

Prema NHS-u, to je doslovno svako meso koje je prije pripreme crveno: govedina, janjetina, ovčetina, svinjetina, teletina i kozletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se meso peradi (poput piletine, puretine i guščetine) i drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u bijelo meso.

Prerađeno se meso (poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama) uključujući one od piletine i puretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa također često spominje kao nezdravo.

Je li crveno meso zaista nezdravo?

“Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu prehranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina”, kaže nutricionistica dr. Jessica Bartlet za Metro, prenosi Večernji list.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za građu i ‘popravak’ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijoj razini tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti, bez obzira na zamjenu s drugim tvari.

“Ipak, ima i druge hrane koja sadrži bjelančevine (poput tofua, jaja, slanutka i ostalih grahorica)”, objašnjava ona, pa bi u tom slučaju trebalo meso zamijeniti s tim prehrambenim proizvodima.’

“Poželjno je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina (poput željeza, cinka i B vitamina)”, – dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos s povišenom razinom kolesterola i većim rizikom za srčane bolesti i rak crijeva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih uzrokuju prirodne kemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može biti štetno.

Koliko crvenog mesa treba jesti tjedno?

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) odraslima savjetuje jako malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama skuhanog crvenog mesa tjedno, dok britanske smjernice sugeriraju dnevni unos od maksimalno 70 grama.

Nutricionisti se zato slažu u onom što se preporučuje godinama; da se crveno meso treba maksimalno u prehrani zamijeniti s biljnim opcijama (kao što su grah i mahunarke), zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od srčanih bolesti i raka crijeva, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike