VIDEO Prije 26 godina raketiran je Zagreb, patologija u mozgu Milana Martića ostala je ista

Prije 26 godina, 2. i 3. svibnja 1995., kao osveta srpske vojske za oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Bljesak, raketiran je Zagreb. Dva su dana pobunjeni Srbi napadali središte grada raketnim sustavom Orkan s kazetnim punjenjem. Poginulo je 7 osoba, dok ih je ranjeno dvjestotinjak.

Ono što je slijedilo nakon uspješne operacije oslobađanja zapadne Slavonije, Zagrepčani nikada neće zaboraviti.

Bez najave 2. svibnja 95. oko 10 ujutro ubojiti projektili pogodili su središte Zagreba. Na ulicama prizori bespomoćnih civila, ozlijeđenih, ubijenih.

Dan poslije glavni je grad opet raketiran. Pogođeni su Dječja bolnica u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište i Zrinjevac. O raketiranju svjedoči i Memorijalni centar, otvoren prije sedam godina, piše HRT.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

Raketiranje Zagreba naredio je Milan Martić, srpski ratni zločinac, kasnije pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu u Haagu na 35 godina zatvora.

U objašnjenju presude Milanu Martiću navedeno je kako je utvrđeno da su u napadu korišteni kasetni projektili iz VBR Orkan koji je neselektivno oružje. Njime se, naime, zasipava veća površina pri čemu su odstupanja raketa od nominalnog cilja u konkretnom slučaju čak jedan kilometar.

Sud je zaključio da je raketiranje namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Osim toga, nakon raketiranja Zagrebu je prijetila opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića koje je naknadno deaktivirala policija. Prilikom deaktiviranja zvončića je poginuo jedan policajac.

Intervju s Milom Martićem nije zanimljiv zbog sadržaja, koji je očekivano, pun teorija o ugroženom srpstvu, nego kao uvid u razmišljanja patološkog zlikovca. Kojeg kazna nije nimalo promijenila:

Intervju Milana Martića nakon 24 godine dokaz je da zatvor kod nekih ne mijenja patologiju u mozgu na bolje

Share This Article