12.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Od korone obolijevaju i djeca, liječnici pozivaju roditelje na oprez: Najmlađi pacijent...

Od korone obolijevaju i djeca, liječnici pozivaju roditelje na oprez: Najmlađi pacijent ima šest mjeseci

Dvije bebe, prijevremeno rođene, stare tek nekoliko dana preminule su u Osijeku. Uz niz teških komorbiditeta, bile su pozitivne na COVID-19.

“Vrlo vjerojatno je COVID značajno pridonio ovako lošem ishodu”, kazao je dr. sc. Krunoslav Šego iz KBC-a Osijek.

Iz osječke bolnice kažu – za njih je ovo jedan od najtežih dana od početka pandemije. I u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu liječe se najmlađi pacijenti.

“Tijekom prošlog tjedna-dva smo ih imali nekoliko međutim trenutno ih imamo svega dvoje. Najmlađi pacijent ima šest mjeseci”, navodi dr. Srđan Roglić iz Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Doktor Roglić pojašnjava koji su najteži simptomi uočeni kod djece pozitivne na COVID: “Teškoće s disanjem, dakle da su djeca trebala nadoknadu kisika ili u najtežem slučaju da je dijete trebalo neinvazivnu mehaničku ventilaciju. Ovdje govorim – ovi koji mi sada padaju na pamet su bila prethodno zdrava djeca. Jedan je imao rizični faktor da je bio pretio”.

Iz dječje bolnice u Klaićevoj pozivaju roditelje da prate simptome kod djece.

“Simptomi kod djece su puno blaži, češće su respiratorni simptomi, češći su probavni simptomi u odnosu na odraslu dob”, kazao je dr. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Uskoro bi se djeca mogla početi i cijepiti. Traju istraživanja.

“Naravno da dugoročno će biti dobro da se njih cijepi, ne čak toliko zbog njihove težine kliničke slike koliko zbog toga da se taj cijeli lanac proba prekinuti”, ističe dr. Roglić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 739 djece do 10 godina starosti pozitivno je na koronavirus, piše Dnevnik.hr

Osječki KBC o smrti dviju beba: Borili smo se danima, ali nismo uspjeli

Najnovije

Još iz rubrike